Slovenija 20.10.2017 5:00

Legendarni Pankrti nocoj z velikim koncertom v Stožicah

Ljubljana, 20. oktobra - Z velikim koncertom v ljubljanski Areni Stožice bodo Pankrti nocoj ob 20. uri proslavili 40. obletnico ustanovitve. Najbolj znani slovenski punk skupini, ki je pot začela na moščanski gimnaziji, se bo kot gost pridružil Glen Matlock, član legendarne britanske zasedbe Sex Pistols, pri kateri so Pankrti iskali svoj navdih.

Ljubljana. Glasbenik Pero Lovšin. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbenik Pero Lovšin.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Nocojšnji nastop v Stožicah bo največji koncert njihove turneje Gospodje jest vam ne verjamem. Ob pevcu Petru Lovšinu bo na odru stala postava, ki je bila aktualna ob koncu delovanja: Bore Kramberger, Slavc Colnarič, Bogo Pretnar in Marc Kavaš.

Družbo bodo zasedbi poleg člana Sex Pistols in soavtorja njihovih največjih uspešnic Anarchy In The U.K., God Save The Queen, Pretty Vacant in drugih, delali še nekateri drugi glasbeniki. Na koncert so povabili še rockerice Hellcats ter predskupine Eightbomb, Luto in Brez vprašanj.

Pankrti so glasbeno pot začeli leta 1977 z nastopom na Gimnaziji Moste, za katerega so menili, da bo hkrati prvi in zadnji. A nato so druga za drugo nastajale mnoge provokativne pesmi, kot so Anarhist, Lublana je bulana, Totalna revolucija in Metka, ki so jim kasneje sledile Za železno zaveso, Zvečer v mestu, Osmi dan, Umazane igre, Bandiera Rossa in druge.

Skupina je spremenila podobo slovenske glasbe in pustila pečat na širšem prostoru bivše Jugoslavije. Po vsej nekdanji skupni državi so bili Pankrti priljubljeni predvsem na začetku 80. let, ko se je razširil jugoslovanski novi val. S svojim delovanjem pa so pisali zgodovino ne le na glasbenem in kulturnem, ampak tudi na političnem področju.

O njih je nastal dokumentarni film Dolgcajt po istoimenski plošči, leta 2007 pa jim je slovenski muzej novejše zgodovine priredil enomesečno fotografsko razstavo, ki je bila prva razstava o glasbeni skupini v tem muzeju. Razpadli so leta 1987, ko so tudi odigrali zadnji koncert v nabito polni ljubljanski Hali Tivoli. V desetih letih delovanja so posneli prav toliko plošč.

Lani, pred 40. obletnico ustanovitve, so izdali album Totalna revolucija, na katerem je poleg prvič izdanega singla Adijo Ljubljana - Slovan tudi uro dolg posnetek koncerta na beograjski trdnjavi Kalemegdan iz leta 2010. Letos pa so osnovali novo skladbo To ni več Slovenija.