Slovenija 19.10.2017 16:32

Ministrstvo izdalo sklep o razrešitvi Damjanoviča

Ljubljana, 19. oktobra - Direktor Slovenske filharmonije (SF) Damjan Damjanovič je za STA potrdil, da je ministrstvo za kulturo izdalo sklep, s katerim ga je s 15. novembrom razrešilo s položaja direktorja javnega zavoda. Sklepa dodatno ni želel komentirati, na ministrstvu za kulturo pa za zdaj izjav o zadevi še ne dajejo.

Ljubljana, Križanke. Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Križanke.
Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Slovenska filharmonija. Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Slovenska filharmonija.
Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Razlogov, zaradi katerih je minister za kulturo Tone Peršak sprožil postopek Damjanovičeve razrešitve, na ministrstvu niso želeli pojasniti do zaključka postopka. Svet in strokovni svet filharmonije, ki sta bila pozvana k podaji mnenja o predčasni razrešitvi, pa sta na skupni seji v začetku septembra presodila, da je razlogov dovolj, da direktor predčasno zapusti tretji mandat na čelu te glasbene ustanove.

Kot je po seji za STA pojasnila predsednica sveta Marjetica Mahne, so ugotovili, da je ministrstvo poleg argumentov iz predloga za Damjanovičevo razrešitev, ki ga je novokonstituirani svet posredoval ministru junija letos, našlo še dodatne razloge za to potezo. Predsednik strokovnega sveta Andrej Petrač pa je povedal, da so samo še enkrat sprejeli tisto, kar so že sklenili in ministru poslali novembra lani.

Med razlogi za razrešitev je Marjetica Mahne omenila ugotovitve v postopku nadzora in revizije nad poslovanjem filharmonije na postopek oddaje in obnove stanovanja direktorju Damjanoviču ter naložbe v stanovanje in druge naložbe, izvedene brez soglasja sveta zavoda. Strokovni svet pa je že lani izrazil nezadovoljstvo glede njegovega strokovnega delovanja.

Damjanovič je na čelu filharmonije od oktobra 2003, tretji zaporedni mandat pa se mu izteče oktobra prihodnje leto. V zadnjem letu in pol je bil večkrat tarča očitkov zaposlenih o neprimernosti za to funkcijo. Skupno sejo svetov, na kateri sta oblikovala mnenje o predčasni razrešitvi, je sicer označil za nezakonito in v neskladju z ustanovitvenim aktom filharmonije.

O tem, da je ministrstvo za kulturo izdalo sklep, s katerim je Damjanoviča s 15. novembrom razrešilo s položaja direktorja SF, je danes poročal portal Nova24. Medij je navedel še, da zoper sklep ministrstva "pritožba ni dovoljena, lahko pa Damjanovič vloži tožbo na upravo sodišče".