Slovenija 21.10.2017 9:00

Zveneče skulpture odpirajo novo sezono cikla Choregie

Maribor, 21. oktobra - Prva epizoda letošnjega cikla Choregie, ki predstavlja osrednji steber celoletnega programa vokalnega gledališča Carmina Slovenica, je projekt Zveneče skulpture. V njem se združuje ustvarjalnost ansambla Slovenski tolkalni projekt (SToP), dramskega igralca Jureta Ivanušiča in treh kiparjev. Je hkrati koncert in razstava skulptur.

Koncert bo nocoj v mariborski Minoritski cerkvi. Razstava, na kateri bodo obiskovalci lahko sami ustvarjali na zvenečih skulpturah, pa bo odprta v sredo in četrtek.

Projekt Zveneče skulpture se osredotoča na iskanje zvoka v kamnu in glini. Obsega 19 kiparskih umetnin, ki so jih v sodelovanju s Slovenskim tolkalnim projektom izdelali Alenka Vidrgar, Dragica Čadež in Boštjan Lapajne. Glasbeniki in kiparji so veliko časa preživeli v kamnolomih in iskali navdušujoče zvoke, pri čemer je nastala vrsta novih glasbenih del.

Na današnjem koncertu se jim bosta pridružila igralec Jure Ivanušič in zbor Carmina Slovenica pod vodstvom dirigentke Karmine Šilec.

Choregie od svojega nastanka v letu 2009 spodbuja izvajanje zgodnje glasbe, sodobne glasbene literature ter etnične glasbe. Vsako leto prinaša koncerte vidnejših slovenskih in tujih umetnikov ter lastno produkcijo glasbeno in glasbeno-scenskih projektov Carmine Slovenice.

Tudi v letošnji sezoni so po besedah Šilčeve oblikovali program, ki predstavlja glasbo preteklega časa v povezavi z umetnostjo našega časa. "Cikel Choregie prinaša glasbo, ki jo na naših odrih zelo redko slišimo in je zato prava osvežitev - in tako postane 'nova glasba'," je Karmine Šilec pojasnila pred dnevi na novinarski konferenci.

Novembra je na sporedu koncert Šest hiš ali En tak orkester v malem harmonikarja Marka Hatlaka, januarja Pasijon za deklico z vžigalicami ameriškega skladatelja Davida Langa v izvedbi ansambla Kebataola ter Srečanja Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije s sopranistko Niko Gorič.

Februarja se cikel Choregie nadaljuje s koncertom Laude Cortonese s sopranistkami Urško Breznik, Nino Dominko in Mojco Potrč, marca pa s scenskim koncertom Carmine Slovenice VOGP: Glasba preživetja.