Svet 21.10.2017 6:00

Pred 100 leti se je rodil jazzovski velikan Dizzy Gillespie

New York, 21. oktobra - Na današnji dan pred 100 leti se je rodil ameriški jazzovski velikan John Birks Gillespie, popularno Dizzy Gillespie. Bil je eden največjih virtuozov na trobenti poleg Louisa Armstronga in Milesa Davisa. Glasbena zgodovina mu danes pripisuje velike zasluge za razvoj zvrsti. Pripomogel je k popularizaciji jazzovskega sloga, imenovanega bebop.

V glasbo ga je uvedel oče, vodja lokalnega benda v Cherawu v Južni Karolini, kjer se je Dizzy, kot se ga je prijel vzdevek, rodil 21. oktobra 1917. Seznanil ga je z več instrumenti, med drugim klavirjem. Kot avtodidakt pa se je posvetil trobenti in trombonu. Za svoj vpliv je štel trobentača Royja Elridgea, ki ga je slišal na radiu, štipendija pa mu je omogočila dve leti glasbenih lekcij v Severni Karolini.

V poznih 30. in zgodnjih 40. letih 20. stoletja je igral v več bendih, na čelu katerih so bili med drugim Cab Calloway, Ella Fitzgerald, Earl Hines, Duke Ellington in Billy Eckstine. Udeleževal se je tudi jam sessionov v nočnem klubu Minton's Playhouse v New Yorku, kjer je med improvizacijami s pianistom Theloniousom Monkom, saksofonistom Charliejem Parkerjem, kitaristom Charliejem Christianom ter bobnarjema Maxom Roachem in Kennyjem Clarkom preizkušal svoje glasbene zamisli.

Po zaslugi omenjenih glasbenikov je nastal nov jazzovski slog, imenovan bebop, ki se je po strukturi precej razlikoval od tedaj priljubljenega swinga. Značilni zanj so hiter tempo, hitre spremembe akordov in tonalitet, instrumentalna virtuoznost in improvizacija. Kot piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu, je Dizzy solistične improvizacije s trobento razvil po vzoru melodične linije saksofona in se v hitrem, sinkopiranem ritmu novega sloga izkazal z izjemno energijo in harmonsko domišljijo.

Trobentač, prepoznaven po močno izbočenih ličnicah, je igral tudi z drugimi pomembnimi jazzovskimi glasbeniki, kot so John Coltrane, Benny Golson in Dexter Gordon, posnel številne plošče in gostoval po vsem svetu. Med njegovimi skladbami, ki sodijo v železni repertoar bebopa, so A Night in Tunisia, Salt Peanuts, Hot House in Groovin' High. Umrl je 6. januarja 1993 v Englewoodu v zvezni državi New Jersey.