Svet 22.10.2017 5:00

Pogačar na bienalu v Sao Paulu predstavlja projekt Arhiv uličnih ekonomij

Sao Paulo, 22. oktobra - Na 11. arhitekturnem bienalu v Sao Paulu letos s projektom Arhiv uličnih ekonomij sodeluje tudi slovenski vizualni in intermedijski umetnik Tadej Pogačar. Marti Peran, kustos, kritik, predavatelj in avtor mednarodne razstave Post-it-City, ki obravnava modele začasne arhitekture, je Pogačarjev projekt za bienale izbral s še štirimi drugimi.

Pogačarjev projekt Arhiv uličnih ekonomij je bil zasnovan leta 2001 kot vizualni arhiv v nastajanju. Proučuje vplive vzporedne ekonomije na družbena, kulturna in politična razmerja urbanega vsakdana. Arhiv vključuje primere ulične trgovine iz mest, kot so Benetke, Istanbul, Bangkok, Mexico City, Rio de Jeneiro, Sao Paulo, Tirana, Varšava, Madrid in Skopje.

Ker je ulična trgovina najočitnejša oblika neformalne ekonomije, je nenehno nadzorovana in omejevana. Različna okolja so proizvedla nešteto variacij ulične prodaje, ki jih zaznamujejo mikro lokalne specifike in tradicije. Preživela je zgolj zaradi mobilnosti, fleksibilne narave in improvizatorske spretnosti njenih aktejev.

"Arhiv uličnih ekonomij ne prinaša zbirke modelov ulične ekonomije ali panoramskega pogleda te problematike - prej ponuja subjektivno dokumentacijo vzporednih svetov ekonomije, ki kljub številnim oviram delujejo uspešno in predstavljajo vir preživetja številnim skupinam in skupnostim," so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.

V zadnjih letih je bil Arhiv uličnih ekonomij vključen v raziskovalno publikacijo Informal Market Worlds. The Architecture of Economic Pressure avtorjev Petra Moertenboecka in Helge Mooshammer (2015) in na ogled na več mednarodnih razstavah po svetu ter na retrospektivnih razstavah Pogačarja v Moderni galeriji v Ljubljani in Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu.

Arhitekturni bienale so v Sao Paulu odprli v sredo, na ogled pa bo do konca decembra.