Svet 23.10.2017 5:00

V Genovi bo predstavljen Picassov zasebni obraz

Genova, 23. oktobra - V genovski Doževi palači bo od 10. novembra do 6. maja na ogled razstava Picasso, na kateri bo razstavljenih okoli 50 del iz Picassovega muzeja iz Pariza. V ospredju postavitve, ki zaznamuje 100-letnico Picassovega obiska v Italiji, bo po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa bolj zaseben pogled na španskega umetniškega genija.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Od 50 del, ki bodo razstavljena v Genovi, sicer pa jih hrani po umetniku poimenovani pariški muzej, se Picasso vse do smrti ni želel ločiti in so krasila njegove številne domove ter ateljeje. Poleg slik bodo na ogled tudi številne fotografije. Kustosinja Coline Zellal je s postavitvijo želela predstaviti različna obdobja umetnikovega ustvarjanja, v katerih se je spogledoval z več umetniškimi slogi in jih v svojih delih na novo izumljal. Med umetnikovimi najljubšimi deli bodo denimo razstavljene Avignonske gospodične, navaja Ansa.

Poleg pregleda Picassovega ustvarjanja bo postavitev ponudila tudi vpogled v njegovo zasebnost, ki je izjemno vplivala na njegove podobe. Redke fotografije iz njegovega pariškega ateljeja pričajo na primer o študiju za Avignonske gospodične in hkrati podajajo vpogled v umetnikovo družabno življenje na Montmartru, fotografije njegovih otrok Clauda in Palome iz canneske vile pa ustrezajo njunim portretom, nastalim v istem obdobju.

Razstava sodi v projekt Picasso-Mediterranee, ki ga je letos zagnal Picassov muzej. Pri njem sodeluje 60 umetniških institucij, ki bodo do leta 2019 na razstavah predstavile Picassova dela.

Picasso (1881-1973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju pripravil dve do tri razstave. Umrl je v Mouginsu.

V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki La toilette in Gertrude Stein. V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.