Svet 21.10.2017 5:00

Joseu nagrada za igro na festivalu v Banjaluki

Banjaluka, 21. oktobra - Ob zaključku 16. mednarodnega festivala gledališč za otroke v Banjaluki je nagrado za najboljšega igralca festivala prejel Jose za vlogo v predstavi Mini teatra Kakčeve dogodivščine/Zgodba o kakcu v režiji Ivice Buljana. Gran prix festivala je sicer pripadel predstavi Vžigalnik v produkciji Varšavskega lutkovnega gledališča.

Predstava Kakčeve/Zgodba o kakcu je nastala po literarni predlogi Kakec švedske avtorice Pernille Stalfelt. Ta duhovito in zabavno ter brez zadržkov in tabujev pojasnjuje temo, ki otroke neverjetno zanima in zabava. Jose v predstavi igra dr. Eka, ki skupaj z dž. Ekico (Petja Golec Horvat) in otroki temo kakca in kakanja "obravnavata zelo natančno in z brezmejnim humorjem", so sporočili iz Mini teatra.

Mednarodni festival gledališč za otroke je v Banjaluki potekal od 14. do 19. oktobra. Ob zaključku so poleg gran prixa podelili pet enakovrednih igralskih nagrad. Poleg Josea so tri igralske nagrade namenili kolektivni igri ansamblov iz Srbije, Rusije in Turčije, kot najboljša igralka festivala pa je slavila Angelina Ruseva iz Bolgarije.

Za sceno in lutke je bila nagrajena tudi Barbara Stupica za predstavo Pika Nogavička Lutkovnega gledališča iz Reke.

Strokovno žirijo festivala so sestavljali režiser Nikolaj Naumov (predsednik žirije) ter teatrolog Miroslav Radonjić in profesor animacije Mladen Djukić.