Slovenija 21.10.2017 10:00

Zlati abonma bo odprl filharmonični orkester iz Turčije

Ljubljana, 21. oktobra - Novo sezono zlatega abonmaja Cankarjevega doma bo nocoj v Gallusovi dvorani odprl Filharmonični orkester Borusan iz Istanbula. Prvi gostujoči orkester prihaja iz glasbeno bogate prestolnice, kjer pomembno sooblikuje kulturni utrip sekularne Turčije tako z rednimi koncerti kot rezidenčnimi nastopi na mednarodnem istanbulskem glasbenem festivalu.

Orkester je zrasel iz komornega ansambla, ki je bil za vodilno turško industrijsko skupino Borusan Holding prvo ustvarjalno podajanje umetnosti. Danes je Filharmonični orkester Borusan eden najboljših v Turčiji. Nastopa tako s svetovnimi imeni, kot so Renee Fleming, Elina Garanča, Lang Lang, Bryn Terfel in Julian Rachlin, kot z najvidnejšimi domačimi solisti.

Njegove letne turneje po evropskih glasbenih središčih spremljajo odlične kritike, ki izpostavljajo virtuozno samozavest in glasbeni zanos. Od leta 2009 je umetniški vodja in glavni dirigent Dunajčan Sascha Goetzel, pod njegovo taktirko bo orkester nastopil tudi Ljubljani. Kot so zapisali v Cankarjevem domu, je dirigent razširil repertoar orkestra in razmahnil diskografsko dejavnost, njegove daljnosežne ambicije pa odraža redno naročanje novih skladb pri zanimivih sodobnih ustvarjalcih.

Na koncertu bo tako mogoče slišati novo delo enega najvidnejših angleških skladateljev Mark-Anthonyja Turnagea - koncert za violini in orkester Shadow Walker. Napisal ga je za zvezdnika Vadima Repina in Daniela Hopa, ki ga bosta tudi izvedla. Nista le violinista poudarjeno uspešne koncertne poti, udejanjata se v umetniškem vodenju, zanima ju raziskovanje sodobnega repertoarja, Hope pa se uspešno podaja tudi v voditeljske in pisateljske vode.

Spored drugega dela bo segel od krajše fanfarne skladbe Johna Adamsa, prek klasike Charlesa Ivesa z eksistencialnim podtonom Vprašanje brez odgovora do Bartokove barvite baletne suite Čudežni mandarin in skladbe Ferita Tüzüna z elementi anatolske tradicije.