Svet 22.10.2017 6:00

Pred sto leti se je rodila igralka Joan Fontaine

Sacramento, 22. oktobra - Pred sto leti se je na današnji dan rodila igralka Joan Fontaine. Igralka, ki je zaznamovala zlato dobo Hollywooda, je svoje najpomembnejše vloge odigrala v filmih Alfreda Hitchcocka. Za vlogo v njegovem filmu Sum, v katerem je zaigrala ob Caryju Grantu, je dobila oskarja.

Joan Fontaine se je rodila na Japonskem britanskim staršem. Od leta 1919 je živela v Kaliforniji. Igralsko kariero je začela v poznih najstniških letih z manjšimi vlogami v gledališču, v 30. letih minulega leta je igrala v filmih B produkcije. Slavo ji je prineslo šele igranje v Hitchcockovih filmih.

Ta ji je dal vlogo v svojem prvem ameriškem filmu Rebecca iz leta 1940, za katero je bila nominirana za oskarja. Po letu 1950, ko je bila njena igralska kariera v zatonu, se je obrnila k televiziji ter se nekajkrat pojavila tudi na Broadwayu.

Igralka je bila tudi njena sestra Olivia de Havilland, s katero pa sta imeli precej konflikten odnos tako zasebno kot na profesionalni ravni.

Ekscentrični milijarder Howard Huges, ki je bil nekaj časa v razmerju z Olivio de Havilland, je Joan nekajkrat ponudil zakon. Poročena je bila sicer štirikrat. Ko se je nazadnje ločila od Alfreda Wrighta leta 1969, je dejala, da je zanjo zakon kot institucija mrtev.

Joan Fontaine pa ni bila samo uspešna igralka, bila je tudi pilotka, poleg tega je odlično igrala golf. Umrla je leta 2013 na svojem domu v Carmelu v Kaliforniji v 97. letu starosti.