Slovenija 23.10.2017 8:45

Mariborska Medeja najboljša predstava na Gavellinih večerih

Zagreb, 23. oktobra - Evripidova drama Medeja v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča iz Maribora in v režiji Oliverja Frljića je bila v soboto zvečer razglašena za najboljšo predstavo 32. Gavellinih večerov v Zagrebu. Nagrado za najboljšo igralko pa je dobila prvakinja mariborske Drame Nataša Matjašec Rošker z naslovno vlogo v zmagovalni predstavi.

Kranj. Režiser Oliver Frljić. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
Režiser Oliver Frljić.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Frljić se je v svojem prvem angažmaju v Mariboru osredotočil na položaj ženskega subjekta v sodobni družbi. "Predstava je visoko kakovostni izdelek sodobne gledališke pisave, v kateri se političnost izjave predstavlja skozi vizualno-čutno sožitje gledaliških elementov", je ocenila žirija letošnje gledališke manifestacije, v kateri je bil tudi slovenski režiser Sebastijan Horvat.

Nagrado sta iz rok direktorja gledališča Gavella Borisa Svrtama skupaj prevzela Frljić in intendant SNG Maribor Danilo Rošker.

Ob odločitvi za najboljšo žensko vlogo Nataši Matjašec Rošker pa je žirija zapisala, da "Nataša riše, oživlja in pooseblja Medejo skozi njeno možno revolucionarno in strastno moško naravo".

Mariborska igralka je med prevzemom nagrade povedala, da ji predstavlja čast in privilegij, ker se zaveda konkurence, ki je bila na festivalu, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Najboljšo režijo letošnje prireditve je podpisal Dora Ruždjak Podolski za predstavo Črna mati zemlja, ki jo je odigralo zagrebško gledališče mladih (ZeKaeM). Za najboljšega igralca pa je bil izbran Siniša Popović, član hrvaškega narodnega gledališča (HNK) iz Zagreba, ki je posodobil Nikolo v predstavi Ljudje iz voska, ki jo je po besedilu Mata Matišića režiral Janusz Kica, piše na spletni strani gledališča Gavella.

Gavellini večeri so zamišljeni kot festival predstav, ki so zaznamovale gledališko leto na Hrvaškem in v regiji. V tekmovalnemu programu je bilo med 11. in 21. oktobrom prikazanih deset predstav, poleg Mariborčanov je barve regionalnega gledališča branil tudi beograjski Atelje 212. Sicer pa so sodelovala hrvaška gledališča iz Zagreba, Reke, Splita in Šibenika.

Festival je v soboto zvečer po podelitvi nagrad zaključilo gledališče iz Virovitice s predstavo 2:14 H v režiji Roberta Raponje.