Svet 25.10.2017 6:00

V mestu Madison več let v družbi Rodina in Napoleona

Washington, 25. oktobra - V mestu Madison v ameriški zvezni državi New Jersey so po naključju odkrili mojstrovino francoskega kiparja Augusta Rodina. Okoli osem desetletji je bil v občinski sejni sobi vsem na očeh bel marmorni doprsni kip, za katerega niso vedeli, da ga je izklesal Rodin, in upodablja velikega francoskega zavojevalca Napoleona Bonaparteja.

Hrvaška, Zagreb. Rodinov kip Mislec. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Rodinov kip Mislec.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Občinski svet mesta Madison, ki šteje okoli 16.000 prebivalcev, se sestaja vsak drugi teden v sobi v drugem nadstropju in obravnava običajne zadeve majhnega predmestja v neobičajnem prostoru, ki spominja prej na muzej kot občinsko dvorano, piše New York Times.

Kot opisuje časnik, so tla občinske sobe šahovnica črno-belega marmorja. S stropa visijo posrebreni lestenci. Oljni portreti ameriških prednikov prekrivajo stene, ob oknih pa stoji stara lesena miza, ki je nekoč pripadala Abrahamu Lincolnu. Rodinova skulptura na posebnem podstavku v kotu se je brez težav zlila s takšnim okoljem.

Da marmorni kip, težak okoli 700 kilogramov, pripada francoskemu kiparju, so odkrili po naključju. Leta 2014 je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP 22-letna študentka umetnostne zgodovine Mallory Mortillaro dobila nalogo, da popiše vse umetniške predmete v občinski stavbi. Ko je naletela na bel marmorni doprsni kip, je zagledala napis v prepoznavni kiparjevi pisavi: A. Rodin.

Odločena ugotoviti, ali gre res za Rodinovo skulpturo, se je posvetovala s strokovnjaki in zakopala v arhive. Pot jo je vodila do pariškega komiteja Auguste Rodin, vodilne institucije očeta moderne skulpture. Ta je tudi razvozlala skrivnost. V zbirki dokumentov, ki jih hranijo, je bila fotografija, na kateri je bil Rodin s svojo skulpturo, za katero je veljalo prepričanje, da je izgubljena.

Septembra 2015 je v Madison odpotoval poznavalec Rodinovega ustvarjanja Jeremy Le Blay, ki je potreboval le nekaj sekund, da je potrdil verodostojnost dela. Poleg fotografije, ki to dokazuje, je v enem od intervjujev Le Blay še povedal, da kamen, iz katerega je izklesan doprsni kip, ustreza tistemu, ki ga je v svojem času uporabljal Rodin.

Iz varnostnih razlogov so odgovorni o razkritju javno spregovorili dve leti kasneje. Kip, ki naj bi bil vreden med štiri in 12 milijonov dolarjev, naj bi prestavili v umetnostni muzej v Philadelphii.

Rodin se je rodil leta 1840 v Parizu, 17. novembra pa bo minilo sto let od njegove smrti. Šolal se je na Ecole des arts decoratifs v Parizu. Nekaj časa je delal v tovarni porcelana v Seversu, nato je ustvarjal v Bruslju. Izpopolnjeval se je v Italiji, od leta 1894 je živel v Meudonu.

Njegova dela z realističnimi in impresionističnimi slogovnimi značilnostmi se odmikajo od akademskega klasicizma ter z nekaterimi naturalističnimi potezami in predvsem z inovativnimi ekspresivnimi oblikami spomeniške plastike utemeljujejo moderno kiparstvo. Bil je tudi pomemben portretist, poleg tega je ustvaril vrsto risb in akvarelov.