Svet 25.10.2017 5:30

Poljski skladatelj Szymanowski v Palermu dobil svojo ploščo

Varšava, 25. oktobra - Na vrtu največje operne hiše v Italiji Teatro Massimo v italijanskem mestu Palermo so v ponedeljek odkrili ploščo v spomin na poljskega skladatelja in pianista Karola Szymanowskega. Posvečajo jo enemu najimenitnejših poljskih skladateljev 20. stoletja, ki je Siciliji, kjer je iskal svoj navdih, posvetil opero Kralj Roger.

Spominsko ploščo, ki na vrtu ene največjih opernih hiš v Evropi stoji blizu kipa italijanskega opernega mojstra Giuseppeja Verdija, sta po navedbah poljske tiskovne agencije PAP odkrila poljski zunanji minister Witold Waszczykowski in njegov italijanski kolega Angelino Alfano.

"Vesel sem, da plošča simbolizira poljsko-italijanske vezi," je na prireditvi dejal zunanji minister in poudaril, da je plošča posvečena Evropejcu, ki ga je navdihnila Sicilija, največji sredozemski otok, ki ga je imel za središče Mediterana.

Prireditve se je udeležil tudi Leoluca Orlando, župan Palerma, zgodovinskega mesta, ki leži na jugozahodnem delu otoka. Tudi on je poudaril, da sta Poljska in Italija močno povezani. Pri tem je pojasnil, da je lokalni park v mestu posvečen poljskemu gibanju Solidarnost, ter da sta v mestu še dve spominski plošči, posvečeni vojnemu heroju Janu Karskemu ter gledališkemu režiserju in slikarju Tadeuszu Kantorju.

Pobudo za ploščo v spomin skladatelju je dalo poljsko veleposlaništvo v Italiji, z njo pa so želeli obeležiti 80-letnico njegove smrti.

Szymanowski (1882-1937) je ustvaril več del, ki jih je navdihnila Sicilija. Krona večkratnih obiskov otoka je bila opera Kralj Roger, ki je premiero v Varšavi doživela leta 1926, postavljena pa je v 12. stoletje v čas vladavine Normanov, ko je bil na oblasti kralj Rogerij II. Sicilski. V Teatru Massimo so jo uprizorili leta 1949.