Slovenija 26.10.2017 5:00

Na filmska platna prihaja celovečerna drama Prebujanja

Ljubljana, 26. oktobra - Na spored slovenskih kinematografov danes prihaja nov slovenski film Prebujanja, prvi celovečerni izdelek režiserja Petra Bratuše. Drama prikazuje tri pare, ki jih na pragu štiridesetih dohiteva kriza srednjih let. Skoznjo se tako fizično kot mentalno prebujajo, dokler jih v finalu ne poveže tragičen dogodek.

Zgodba po scenariju Bratuše in Špele Levičnik Oblak spremlja tri pare, ki jih na videz mučijo drugačne težave. Eden od njih se znajde v aferi s četrt stoletja mlajšim dekletom, drugi se sooča z zatonom lastne kariere, tretji sreča ljubezen izpred dvajsetih let. V resnici vse zaposluje enako vprašanje - kako naprej.

Robert, ki ga je upodobil Sebastian Cavazza, se je pravkar ločil in preselil na svoje. K njemu se vseli študentka Jana, odigrala jo je Saša Pavlin Stosić, ki mu vedno bolj narekuje hišni red in ga, kadar se poskusi upreti, preglasi z zvijačami. Uspešnega fotografa Marcela v podobi Jurija Zrneca sredi noči prebudi telefonski pogovor žene Ule v podobi Katarine Čas, iz katerega razbere, da bodo njene fotografije razstavljene na pomembni razstavi. Takrat uprizori eno od svojih sarkastičnih predstav, ki se konča s prepirom.

Jonas in Karmen, odigrala sta ju Primož Pirnat in Jana Zupančič, pa se po 20 letih srečata na Marcelovi razstavi. Med njima spet razplamti ogenj in skupaj se znajdeta v hotelski sobi. Nazadnje pa glavne junake poveže pretresljiv prizor.

Celovečerna drama je nastala v produkciji Felina Films in koprodukciji RTV Slovenija. Z njo je Bratuša prepričal na natečaju RTV Slovenija za filmsko produkcijo in zanjo dobil 200.000 evrov sredstev. Film, v katerem sta zaigrala še Petja Labovič in Branko Šturbej, je posnel v 14 snemalnih dneh v dveh ljubljanskih stanovanjih in sobi hotela Union.