Slovenija 25.10.2017 8:00

Na SAZU posvet Identiteta in varovanje slovenskega kulturnega prostora

Ljubljana, 25. oktobra - V dvorani SAZU bo danes potekal posvet na temo Identiteta in varovanje slovenskega kulturnega prostora: Stanje v sodobni arhitekturi in današnji odnos do arhitekturnega izročila. Strokovnjaki s področja arhitekture bodo spregovorili tako o arhitekturi Jožeta Plečnika kot tudi o problemih prostorske kulture v Sloveniji danes.

Ljubljana. Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU). Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU).
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so zapisali v vabilu k sodelovanju, se je na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) v Plečnikovem letu 2017 porodila pobuda, da v širši strokovni javnosti ovrednotijo novejše arhitekturne in urbanistične posege v slovenski prostor.

Slovenskemu prostoru daje identiteto arhitekturna in urbanistična dediščina, ki se je izoblikovala v preteklosti, se spreminjala in dopolnjevala, nastaja pa tudi vedno nova. Kulturni prostor, ki ga nove pozidave in prezidave dopolnjujejo, vendar ga lahko tudi poškodujejo in celo uničujejo, tako doživlja nenehne spremembe.

Zato sta potrebna o tem stalna presoja in kritični premislek. Še zlasti to velja za današnji čas, ko prepogosto nastajajo estetsko docela nezahtevne stavbe in je tudi spomeniško varstvo, ki naj bi varovalo izročene nam arhitekturne in urbanistične vrednote, vse bolj podrejeno diktatu kapitala, so prepričani na SAZU.

Kot so še zapisali, je bila v zadnjem času uničena ali predelana in ostaja ogrožena tudi vrsta arhitekturnih dosežkov nekdanjih in današnjih članov SAZU, v nekaterih primerih pa se kaže kot neprimeren celo odnos do Plečnikovih stvaritev, zato se pri tem posebej odpira vprašanje spoštovanja avtorstva in zaščite teh del.

Na posvetu bo imel Janez Koželj predavanje na temo Kontinuiteta oblik, kontinuiteta zamisli?, sledilo bo predavaje Fedje Koširja z naslovom Prvih sto let. Janez Lajovic se bo posvetil Plečniku, Ravnikarju in današnji Sloveniji, Aleksander S. Ostan pa bo spregovoril o prostorski kulturi v Sloveniji danes.

Petra Čeferin se bo osredotočila na varovanje arhitekturnega objekta, predavanje Ire Zorko ima naslov Plečnikova oporoka kot izziv in blagoslov zanamcem, Andrej Hrausky se bo posvetil Jožetu Plečniku in njegovi aktualnosti, Miklavž Komelj Plečnikovi architecturi perennis in današnjemu času, Peter Krečič pa bo spregovoril o pomenu Plečnikovega stadiona za Ljubljano in celotno slovensko arhitekturno dediščino.

Predavanje Luke Vidmarja nosi naslov Plečnikove tržnice in načrtovane novogradnje na Vodnikovem trgu: dva tipa ravnanja s starejšo arhitekturno dediščino, predavanje Janeza Suhadolca pa Kaj mi pripoveduje turistični tisk. Sledila bo razprava.