Slovenija 25.10.2017 9:56

V Cankarjevem domu fotografska razstava Martina Baeblerja

Ljubljana, 25. oktobra - V Mali galeriji Cankarjevega doma bo od danes do 17. decembra na ogled fotografska razstava v Parizu živečega umetnika Martina Baeblerja z naslovom Latentno. Baebler se bo predstavil z eksperimentalnim fotografskim projektom oziroma aplikativno raziskavo vpliva svetlobe na fotografski analogni zapis na negativu velikega formata.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Baebler v Parizu sodeluje z različnimi oblikovalskimi in kreativnimi studii kot urednik fotografije in fotograf iz mode in založništva. Raziskuje eksperimentalno risanje s svetlobo in nekonvencionalno uporabo različnih kemičnih procesov v analognem fotografskem zapisu. Zanimajo ga odtenki globin, "razpon črno-bele mavrice od neprodušne črne do očiščene beline, z lokom bogatih sivin", so sporočili iz Cankarjevega doma.

Razstava Latentno prinaša 13 fotografij velikega formata. Po besedah Ize Pevec, ki je prispevala besedilo za razstavno publikacijo, je serija Latentno nastala brez fotografskega aparata, zgolj z velikoformatnim fotografskim filmom, ki ga je avtor več tednov izpostavljal različnim svetlobnim virom in temperaturam, neklasični pa so bili tudi načini razvijanja.

Destruktivno ravnanje z osnovnim nosilcem klasične fotografije je proizvedlo impresivne, vizualno sugestivne abstraktne podobe, njihov učinek pa stopnjuje velik format končnih izdelkov. Slikovitost površin asociira na stari, razrešeni spor med fotografijo in slikarstvom; vizualnost fotografskih krajin pa je hkrati skorajda otipljiva, občutek, ki ga stopnjuje odsotnost zasteklitve, pravi Iza Pevec.

Latentno pa ni le posvetilo mediju, temveč razmislek o naravi našega pogleda, ki je blizu zakonitostim fotografije. Avtor latentno pokaže na kompleksno naravo fotografije ter izostri našo bližino s fotografijo in ambivalentnost fotografskega pogleda, meni avtorica spremljajoče publikacije.

Baebler, rojen leta 1979, se je po končani srednji šoli za eno leto preselil v svet fotografije, kjer je pod skrbnim očesom Diega Andresa Gomeza v ljubljanskem laboratoriju Manjana spoznaval črno-belo fotografijo.

Leta 2002 je diplomiral iz fotografije na Italijanskem fotografskem institutu v Milanu in se leta 2006 preselil v Pariz. Svoja umetniška dela od leta 2002 razstavlja v Sloveniji, Italiji, Srbiji, Argentini, na Norveškem in Hrvaškem.