Svet 26.10.2017 6:00

Proustova pisma bodo objavljena na spletu

New York, 26. oktobra - Okoli 6000 pisem francoskega pisatelja Marcela Prousta, avtorja znanega romanesknega cikla Iskanje izgubljenega časa, bo sčasoma digitaliziranih in brezplačno objavljenih na spletu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Po napovedih pobudnikov bo objava prve serije pisem sovpadala s stoletnico konca prve svetovne vojne, ki bo naslednje leto.

Ljubljana. Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Projekt digitalizacije Proustovih pisem vodi univerza ameriške zvezne države Illinois v sodelovanju z univerzo Grenoble Alps, inštitutom za sodobna besedila in rokopise, ki je del francoskega nacionalnega znanstveno-raziskovalnega centra, in francosko narodno knjižnico.

Profesor z omenjene ameriške univerze Philip Kolb, ki je umrl leta 1992, je med letoma 1970 in 1993 zbral in objavil vso Proustovo preživelo korespondenco - okoli 5300 pisem - v 21 zvezkih. Ta in še nekaj več sto pisem, ki so jih našli kasneje, bodo objavljena na spletu. Po Kolbovi oceni sicer Proustova korespondenca zajema okoli 20.000 dokumentov, a jih je večina izgubljenih ali uničenih.

Pobudniki bodo najprej objavili 200 pisem, ki jih je Proust napisal v povezavi s prvo svetovno vojno. Njihov cilj je, da bodo na spletu do 1. novembra prihodnje leto, da bi objava sovpadla s stoletnico konca prve svetovne vojne. Proust si je v času vojne dopisoval z mlajšim bratom Robertom, ki je za razliko od avtorja, ki je bil šibkega zdravja, šel v bitko.

Nekatera intimna Proustova pisma so nedavno ponudili na dražbi avkcijske hiše Sotheby's. Med njimi je bilo pismo, ki ga je pisatelj poslal svojemu ljubimcu, pianistu Reynaldu Hahnu. Opisal ga je kot osebo, ki jo, poleg matere, najbolj ljubi.

Francoski intelektualec, pisatelj, esejist in kritik Marcel Proust se je rodil leta 1871 in umrl leta 1922. Njegovo najbolj znano delo Iskanje izgubljenega časa, ki ga mnogi označujejo za eno od velikih mojstrovin zahodne književnosti, je izšlo v sedmih knjigah med letoma 1913 in 1927. Zadnje tri so izšle po njegovi smrti. Cikel obsega okoli 4000 strani, vanj pa je vključenih več kot 2000 likov.