Slovenija 25.10.2017 11:15

V trebanjski Galeriji likovnih samorastnikov nova postavitev stalne razstave

Trebnje, 25. oktobra - V trebanjski Galeriji likovnih samorastnikov bodo drevi ob 18. uri odprli novo postavitev tamkajšnje stalne razstave. Hkrati bodo odprli začasno razstavo Na+ključ+je štirih zgodb avtorjev Boruta Hollanda, Sama, Darje Štefančič in Janeza Štrosa, s katero bodo končali letošnje obeleževanje 50-letnice trebanjskega tabora likovnih samorastnikov.

V Galeriji likovnih samorastnikov so za STA povedali, da bodo z novo postavljeno stalno razstavo, ki so jo zadnjič prenovili pred 13 leti, predstavili nekaj več kot 130 del oziroma slik in skulptur več kot sto avtorjev iz 34 držav.

Omenjena obletnica je namreč priložnost za osvežen vpogled v obsežno zbirko naivne umetnosti oziroma v največjo javno zbirko v državi ter hkrati eno večjih v evropskem in svetovnem merilu.

V galeriji hranijo več kot 1200 različnih likovnih del 300 umetnikov iz več kot 40 držav, ki so nastala v petih desetletjih tamkajšnjih likovnih taborov. Ob omenjeni obletnici pa so pripravili več razstav, s katerimi so želeli predstaviti svojo dolgoletno tradicijo in hkrati pogledati v prihodnost.

Na prvi razstavi so predstavili zgodovino tabora in galerije, sledila je pregledna razstava Vrhunci iz zbirke Galerije likovnih samorastnikov Trebnje, z drevišnjem odprtjem razstave Na+ključ+je štirih zgodb, ki bo na ogled do 11. februarja prihodnje leto, pa želijo predstaviti sodobno samorastniško umetnost in pogled naprej, so sporočili iz trebanjske galerije.

V Trebnjem in njegovi okolici so tamkajšnji župani ob letošnjem jubilejnem, 50. mednarodnem taboru likovnih samorastnikov, ki ga običajno junija vsa leta pripravljajo v omenjeni galeriji, razglasili Leto kulture Temeniške in Mirnske doline.

Jubilejni tabor je letos gostil devet slikarjev in dva kiparja različnih generacij. Udeležili so se ga iranska slikarka Samaneh Atef Derakhshan, mehiški slikar Javier Barajas Villanueva, turški slikar Emin Basaranbilek, hrvaški slikar Stjepan Ivanec, češki slikar in kipar Jaroslav Kovanda, slovenska kiparka Darja Lobnikar Lovak, italijanski slikar Franco Mora, srbski slikarji Janoš Mesaroš, Dobrosav Milojević in Igor Simonović ter slovenska slikarka Irena Polanec.