Svet 26.10.2017 5:00

Slovenski kandidat za oskarjevsko nominacijo Rudar bo prikazan v Los Angelesu

Los Angeles, 26. oktobra - V Los Angelesu bodo med 2. in 15. novembrom prikazali evropske filme, ki kandidirajo za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Zadnji dan projekcij bo prikazan tudi slovenski kandidat za nominacijo, film Rudar režiserke in scenaristke Hanne Slak, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Ljubljana. Režiserka Hanna Slak. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Hanna Slak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Film Rudar, ki je navdihnjen z resničnimi dogodki zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in njegovo avtobiografijo Nihče, pripoveduje pretresljivo zgodbo o rudarju, ki se bori za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev. Na 20. Festivalu slovenskega filma je prejel vesne za režijo, montažo in glavno moško vlogo, ki jo je odigral Leon Lučev. Režiserka Hanna Slak se bo projekcije v Los Angelesu tudi udeležila in film predstavila ter se pogovarjala s prisotnimi gledalci.

Film Rudar je za slovenskega kandidata soglasno izbrala veččlanska strokovna žirija, ki je v obrazložitvi med drugim zapisala, da ga "odlikujejo odličen ritem, spretna dramaturgija, podprta z učinkovitostjo in razumljivostjo dialogov, občutena montaža in natančna ter učinkovita zvočna podoba". Sam filmski izraz pa po besedah žirije prinaša "jasnost z realističnim pristopom, ki film zaznamuje in s spretnim prepletom različnih ravni protagonistovega osebnega doživljanja gledalca ne pusti ravnodušnega".

Tudi letos projekcije rekordnega števila 28 evropskih filmov, ki kandidirajo za nominacijo za tujejezičnega oskarja, organizira European Film Promotion (EFP). S tem ponuja dodatne projekcije evropskih filmov za člane Ameriške filmske akademije, novinarje, ameriške distributerje in mednarodne kupce, so zapisali na SFC.

S posebno podporo članic EFP dogodek pomaga evropskim kandidatom, da lažje izstopijo znotraj velikega števila prijavljenih filmov. Skupno število letošnjih kandidatov za nominacije je namreč 92. Kampanjo finančno podpira program Ustvarjalne Evrope preko podprograma Media in sodelujoče organizacije EFP, med katerimi je tudi SFC.