Slovenija 31.10.2017 5:00

Noč čarovnic v Kinodvoru že desetič z maratonom grozljivk

Ljubljana, 31. oktobra - Tudi na letošnjo noč čarovnic bo v Kinodvoru tradicionalni, tokrat že 10. maraton grozljivk po izboru Marcela Štefančiča. V skoraj desetih urah se bo na platnu zvrstilo pet grozljivih filmov, obiskovalcem pa bo na voljo tudi "halloween" ličenje in krvave specialitete v kavarni, obljubljajo v Kinodvoru.

Otvoritveni film korejskega režiserja Hong-jin Naja Ječanje bo po Štefančičevih besedah pokazal, kaj se zgodi, ko detektiv misli, da se nahaja v trilerju, v resnici pa se znajde v grozljivki.

Naslednji film bo Berlinski sindrom avstralske režiserke Cate Shortland, zgodba o dekletu, ki si želi, da jo mesto, ki ga obišče, popolnoma prevzame in se ji nato zgodi prav to - v mestu ostane ujeta.

Tretji film, Izžarevanje z začetka 80. let prejšnjega stoletja režiserja Stanleyja Kubricka, je po Štefančičevem mnenju mojstrovina, ki govori o moškem, od katerega patriarhat zahteva preveč, zato se zlomi.

Predzadnji film, Mi smo meso mehiškega režiserja Emiliana Roche Minterja, ima sicer dokaj nizko oceno filma na IMDb, vendar ga Štefančič opisuje kot transgresivni film na ravni Pasolinijevega Saloja. Gre za zgodbo o koncu sveta, ki ga preživita le brat in sestra.

Februar, režijski prvenec Oza Perkinsa, sina legendarnega Anthonyja Perkinsa, ki bo na sporedu v zgodnjih jutranjih urah, pa kritiki opisujejo kot atmosferičen in napet indie s subtilnim, a očitnim retro pridihom, ki bo navdušil sofisticirane ljubitelje žanra in vse tiste, ki uživajo ob počasnem, nervoznem stopnjevanju tesnobe, preden se razmahne čistokrvna groza.

Letošnjo izdajo maratona grozljivk je Štefančič pospremil še z esejistično knjigo Zombi, poglobljeno analizo zombijev kot filmskega in medijskega fenomena in po njegovem mnenju prvovrstno metaforo sodobnega neoliberalizma.