Svet 27.10.2017 5:00

Umetniki o vplivu terorizma na svet in življenje ljudi

London, 27. oktobra - V londonskem muzeju Imperial War Museum je na ogled razstava del okoli 40 umetnikov, s katerimi skušajo odgovoriti na vprašanje, kako so teroristični napadi 11. septembra 2001 spremenili svet in vplivali na življenje ljudi.

ZDA, New York. 'Točka nič', na kateri je spominsko obeležje v spomin na vse žrtve terorističnega napada 11. septembra 2001. Foto: Xinhua/STA

ZDA, New York.
'Točka nič', na kateri je spominsko obeležje v spomin na vse žrtve terorističnega napada 11. septembra 2001.
Foto: Xinhua/STA

Kustosinja razstave Sanna Moore je med 400 tako britanskimi kot tujimi umetniki, ki v svojih delih opozarjajo na nasilje, izbrala 40 imen. Kot na svoji spletni strani našteva muzej, so med njimi Ai Weiwei, Grayson Perry, Gerhard Richter, Jenny Holzer, Mona Hatoum, Alfredo Jaar, Coco Fusco ter brata Jake in Dinos Chapman.

Skozi 50 umetniških del, med katerimi so filmi, kipi, slike, instalacije in fotografije, razstava poudarja ključno vlogo umetnikov pri predstavljanju sodobnih konfliktov. Številna dela so prvič javno predstavljena v Veliki Britaniji. Med izpostavljenimi je neonska svetlobna instalacija newyorških dvojčkov čilenskega avtorja Ivana Navarra.

Razstavo opredeljujejo štiri ključne teme: takojšnji odziv umetnikov na dogodke po 11. septembru, vprašanje državnega nadzora in varnosti, človekovo zapleteno razmerje s strelnim orožjem, bombami in droni ter zaradi konfliktov opustošene pokrajine, arhitektura in ljudje.

Razstava Age of terror: Art since 9/11 bo na ogled do 28. maja prihodnje leto.