Slovenija 29.10.2017 9:00

V Hudičevem turnu v Soteski končali zaščito fresk iz 17. stoletja

Dolenjske Toplice, 29. oktobra - V Hudičevem turnu v Soteski, paviljonu, ki je del večjega kompleksa tamkajšnjega gradu in ga prenavljajo vse od 70. let minulega stoletja, so nedavno končali pred letom začeta zaščitna dela za ohranitev fresk v pritličju stolpa. Freske, ki jih pripisujejo učencem oziroma krogu nizozemskega slikarja Almanacha, so očistili in zavarovali pred vlago.

Soteska. Hudičev turn pri gradu Soteska Foto: Rasto Božič/STA

Soteska.
Hudičev turn pri gradu Soteska
Foto: Rasto Božič/STA

Samostojna konservatorka-restavratorka Anja Urbanc je za STA povedala, da so med avgustom in oktobrom izvedli drugi del konservatorsko-restavratorskih del, med katerimi so s poslikav odstranili večstoletno nesnago, soli, plesen in druge nanose, ki so freske skoraj popolnoma prekrili. Največ dela so imeli z odstranjevanjem solitra, ki je bil posledica prekomerne vlažnosti.

Z odstranitvijo navedenega je vnovič prišla do izraza izjemno barvita poslikava, med naslikanimi drevesi pa so se po daljšem obdobju vnovič prikazali nekateri skriti prizori, kot na primer štorklja, rački in lovca, velika zgolj nekaj centimetrov.

Pri omenjenih delih so še zapolnili in retuširali manjkajoče dele ter drobne razpoke. Utrjevanje barvne plasti in ometa pa bo preprečilo nadaljnje propadanje poslikave.

Anja Urbanc je tudi pojasnila, da konservatorji-restavratorji skrbno varujejo izvirnik in ga ne preslikajo, pač pa z drobnimi barvnimi črtami in pikami zapolnijo le manjkajoče dele poslikave. Poslikava tako deluje celoviteje, hkrati pa ohrani pridih starine, ki priča o njeni 300-letni zgodovini.

Sicer pa je notranjost omenjenega paviljona bogato poslikana. Na stenah obokanega pritličja se prizori gozda in lova izmenjujejo z motivi vodnjakov ter kamnitih portalov, vrh katerih počivajo bitja antične mitologije. Na stropu je upodobljena Zevsova ugrabitev Ganimeda. Avtorstvo poslikave pripisujejo delavniškemu krogu nizozemskega slikarja Almanacha, ki je nekaj časa živel in slikal tudi v Sloveniji, je še povedala Anja Urbanc.

Omenjene poslikave so zavarovali s sodelovanjem Občine Dolenjske toplice in novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

V Hudičem turnu, ki naj bi po ljudskem izročilu ime dobil po nečednih dejanjih, ki naj bi si jih z najlepšimi kmečkimi hčerami privoščila tamkajšnja gospoda, občina omogoča civilne poroke, predvsem pa je namenjen kulturnim dejavnostim.

Grad Soteska je sicer v drugi polovici 17. stoletja nadomestil gradič, ki so ga po opustitvi srednjeveškega gradu na Krkinem desnem bregu v 16. stoletju sezidali gospodje Širski. Dvorec je dal med letoma 1664 in 1689 pozidati grof Jurij Žiga Gallenberg, leta 1793 pa so postali lastniki Soteske knezi Auerspergi z gradu Žužemberk. Leta 1943 so ga požgali partizani, domačini pa so ga po vojni izkoriščali za kamnolom.

Konec 17. stoletja so ob dvorcu uredili baročni park z vrtnim paviljonom in njegov tloris zasnovali deteljičasto.