Na hitro prelistano 28.10.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 28. oktobra - Pri založbi Modrijan je izšlo delo Kdo vlada svetu? Noama Chomskega, pri Učilih International pa knjiga Hygge avtorja Meika Wikinga. Pri založbi Morfen so izšle štiri knjige o psičku Klavdiju avtorja in ilustratorja Alexa T. Smitha, pri Mladinski knjigi pa slikanica za mlade bralce Pet fantastičnih živali pisatelja in ilustratorja Tomija Ungererja.

Ljubljana. Slikanica avtorja Tomija Ungererja Pet fantastičnih živali, ki jo je v slovenščino prevedla Neža Božič. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica avtorja Tomija Ungererja Pet fantastičnih živali, ki jo je v slovenščino prevedla Neža Božič.
Foto: STA

Ljubljana. Zbornik besedil ameriškega filozofa Noama Chomskega z naslovom Kdo vlada svetu?. Foto: STA

Ljubljana.
Zbornik besedil ameriškega filozofa Noama Chomskega z naslovom Kdo vlada svetu?.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Direktorja Inštituta za raziskovanje sreče v Koebenhavnu Meika Wikinga z naslovom Hygge. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Direktorja Inštituta za raziskovanje sreče v Koebenhavnu Meika Wikinga z naslovom Hygge.
Foto: STA

Ljubljana. Knjige mladega britanskega avtorja in ilustratorja Alexa T. Smitha (1985), v katerih kot glavni junak nastopa psiček Klavdij. Foto: STA

Ljubljana.
Knjige mladega britanskega avtorja in ilustratorja Alexa T. Smitha (1985), v katerih kot glavni junak nastopa psiček Klavdij.
Foto: STA

V DELU KDO VLADA SVETU? ZBRANIH 23 UDARNIH BESEDIL CHOMSKEGA

V zborniku Kdo vlada svetu? je objavljenih 23 besedil ameriškega filozofa, jezikoslovca in aktivista Noama Chomskega (1928), ki predstavljajo prerez njegovega strokovno-znanstvenega, publicističnega in aktivističnega delovanja zadnjih 50 let. Izbor je skušal zajeti čim več področij, na katerih se je Chomsky uveljavil in postal svetovna avtoriteta: v njih premišljuje o lingvističnih, psiholoških, moralno-etičnih, svetovnonazorskih, medijsko-propagandnih in gospodarsko-političnih vprašanjih.

Daleč največ ostrine je v besedilih, s katerimi Chomsky biča uzakonjene nepravilnosti v delovanju ameriške uradne politike. S srhljivo natančnostjo razgalja etično vprašljivo delovanje moderne ameriške pa tudi svetovne politike v 20. in 21. stoletju. Zato je mnogim vplivnežem trn v peti, nam "tujcem", ki to početje od daleč in včasih tudi malo bolj od blizu že ves čas spremljamo, pa nadvse razumljivo pojasnjuje ozadja mnogih velikih svetovnih zgodb, od Koreje do Nikaragve, od Vietnama do Afganistana, od Kosova do Iraka in Izraela, piše na spletni strani založbe Modrijan.

Vprašanje Kdo vlada svetu je v precejšnji meri naslovljeno tudi na intelektualno, humanistično, racionalno "elito" globalne javnosti. Navsezadnje so "dobro misleče množice" tiste, ki v demokratičnih družbah podeljujejo politični mandat ponorelim sociopatom in megalomanom, ki si umišljajo, da prav oni vladajo svetu; če mu že ne morejo povsem, si ga pa vsaj lastijo. A nič več kot to. Pravi "lastniki" bi morali biti namreč tudi dobri gospodarji. Če bi bili globalni hegemoni taki, denimo ne bi izstopali iz podnebnih paktov in zapuščali potomcem uničenega okolja, še piše na strani založbe. Delo je prevedla Maja Novak.

PRI UČILIH DELO O UMETNOSTI DOBREGA ŽIVLJENJA PO DANSKO HYGGE

Direktor Inštituta za raziskovanje sreče v Koebenhavnu Meik Wiking je napisal knjigo o umetnosti dobrega življenja po dansko Hygge. V njej razkriva, zakaj način življenja hygge, zaradi katerega Danci veljajo za najsrečnejši narod na svetu. Hygge lahko začutite in takoj prepoznate. Gre za tisti prijetni občutek, ko se na kavču stiskate s svojimi najbližjimi ali za mizo jeste kaj dobrega z najtesnejšimi prijatelji. Skriva se v svežih jasnih jutrih, ko skozi okno prihaja ravno prava svetloba. Lahko pa ga imamo tudi na delovnem mestu. Najboljši čas za izražanje sloga hygge je ravno praznični predbožični in božični čas, so zapisali pri založbi Učila International. Wiking želi s tem delom bralcem pomagati najti pristno zadovoljstvo, pa naj gre za izbiro pravih svetil in načrtovanje večerje, pripravo nujne opreme za hygge ali celo za slog oblačenja. V slovenščino je delo prevedla Neža Kralj.

DOGODIVŠČINE KLAVDIJA V MESTU, NA DEŽELI, NA POČITNICAH IN V CIRKUSU

Pri založbi Morfem so izdali kar štiri knjige mladega britanskega avtorja in ilustratorja Alexa T. Smitha (1985), v katerih kot glavni junak nastopa psiček Klavdij. Bralci se bodo s Klavdijem lahko podali dogodivščinam naproti v mesto, na deželo, na počitnice in v cirkus. V mestu psiček postane junak, ko v muzeju prepreči rop in v bolnišnici pozdravi skrivnostno bolezen, na podeželju pa doživi delovni dan na kmetiji, hkrati pa tudi ujame strašnega bika. Na počitnicah Klavdij naleti na pirate, pluje po odprtem morju in najde zaklad, v cirkusu pa se prelevi v vrvohodca in klovna, skratka postane zvezda predstave.

Knjige je poslovenila Branka Dobovšek Dekleva, priznani slovenski pisatelj Milan Dekleva pa je zapisal, da je Alex T. Smith ustvaril "čudovite knjige za mlade bralce".

V SLOVENŠČINI VENDARLE PET SLIKANIC PRIZNANEGA AVTORJA TOMIJA UNGERERJA V ENI KNJIGI

Po zaslugi založbe Mladinska knjiga je v prevodu Neže Božič po novem tudi v slovenščini dostopno delo Pet fantastičnih živali, ki ga je za mlade bralce ustvaril francoski avtor, pisatelj in ilustrator Tomi Ungerer (1931). Gre za pet avtorskih slikanic, zbranih v eni knjigi. V njih nastopajo dobri udav Crictor, leteča kengurujka Adelajda, dobrosrčna hobotnica Emil, pisani netopir Rufus ter plemeniti jastreb Orlando.

Kot so zapisali pri založbi, Ungerer velja za legendarnega avtorja. Napisal je več kot 140 knjig za otroke in odrasle in je prejemnik številnih nagrad, med drugim Andersenove nagrade leta 1998 in literarne nagrade Ericha Kästnerja leta 2004. Živel je v New Yorku, Kanadi, na Irskem in v Strasbourgu. Leta 2008 so v Strasbourgu njemu v čast odprli Muzej Tomija Ungererja, ki sodi med deset najboljših muzejev na svetu.