Slovenija 27.10.2017 9:51

Ob 30-letnici umetniškega delovanja Farič predstavlja opus Sinestezija

Ljubljana, 27. oktobra - V Stari mestni elektrarni bo drevi premiera predstave Sinestezija, ki je nastala ob 30-letnici umetniškega delovanja koreografa, režiserja in plesalca Matjaža Fariča. Tri uprizoritve je združil v novo celoto, ki sinestezijo osvetli iz različnih zornih kotov, od estetike do etike.

Ljubljana. Režiser Matjaž Farič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Matjaž Farič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz zavoda Flota, bo Farič s tem dogodkom zaokrožil svoj opus. Predstava vključuje plesni solo Rdeča - sled, plesno predstavo Sinestezija in gledališko predstavo Človek, ki je okušal oblike.

Farič se s soustvarjalci ukvarja s hkratno in neželeno zaznavo skozi več čutov hkrati. "V plesnem solu, plesni in gledališki predstavi na različne načine razpira fenomen sinestezije, ko zaznava poteka skozi več čutov hkrati in ima zvok lahko tudi okus, vonj barve, okusi oblike...," so pojasnili v zavodu, katerega umetniški vodja je Farič.

Pri predstavi kot igralci sodelujejo Klemen Janežič, Iztok Drabik Jug in Tomaž Gubenšek. Poleg Fariča bodo plesali Kaja Janjič, Jerca Rožnik Novak, Kristina Rozman, Urša Rupnik in Leon Marič. Kostumografijo je oblikovala Sanja Grcić, dramaturgijo Staša Bračič, svetlobo bosta oblikovala Zoran Grabarac in Igor Remeta.

Dramatizacija je nastala na podlagi dialogov iz knjige The Man Who Tasted Shapes ameriškega avtorja Richarda E. Cytowica, v kateri je predstavljen fenomen sinestezije v različnih kontekstih.

Ameriški nevrolog s tem ponudi provokativne iztočnice za razmislek o človečnosti nasploh. Njegovo raziskovanje sinestezije je odprlo številna vprašanja, povezana s prevelikim zaupanjem v tehnologijo, razmerju med znanostjo in religijo ter etičnimi vprašanji o odnosu zdravnikov do drugih ljudi.

Sinestezija je sposobnost doživljanja več občutkov hkrati, čeprav je vzdražen le en čutni organ. Ni bolezensko stanje in pojav je nenormalen le v tem, da je statistično redek.