Svet 28.10.2017 6:00

V Londonu razstava o življenju ameriškega glasbenika Princa

London, 28. oktobra - V Londonu bodo danes odprli prvo uradno retrospektivno razstavo o Princu po njegovi smrt lanskega aprila. Na ogled bodo postavili več sto predmetov iz umetnikovega studia Paisley Park, ki niso bili še nikoli predstavljeni v javnosti. Razstavo z naslovom My Name Is Prince (Moje ime je Prince) bo gostil zabaviščni kompleks O2.

Madžarska, Budimpešta. Preminuli ameriški glasbenik Prince. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Madžarska, Budimpešta.
Preminuli ameriški glasbenik Prince.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Med razstavljenimi spominskimi predmeti umetnika, ki je lani umrl star 57 let, sta njegova z diamanti okrašena sprehajalna palica in diamantni suknjič, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi glasbenikove nagrade, instrumente in rokopise njegovih pesmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pozornost bo zagotovo pritegnila kitara, ki jo je Prince igral na svojem prvem nastopu na državni televizija leta 1980, pa tudi oblačila s turnej Purple Rain in LoveSexy iz istega desetletja.

Tyka Nelson, Princeova mlajša sestra, je povedala, da bodo na razstavi prvič predstavljeni predmeti iz Paisley Parka, ki ga je Prince odprl leta 1987 na obrobju rodnega Minneapolisa in tam tudi umrl. Studijski kompleks, ki se razteza na 5000 kvadratnih metrih, je bil nekoč kraj, kamor so oboževalci le redko kdaj vstopili, sedaj pa je odprt za obiskovalce.

Mitch Maguire, vodja ogledov studia, je povedal, da je bila organizacija razstave velik izziv zaradi količine predmetov, ki jih je hranil Prince. Po besedah direktorice arhiva Praisley Parka Angie Marchese je zbirka tako obsežna, da bosta na razstavi predstavljena zgolj dva odstotka vseh predmetov.

Obiskovalci se bodo tako lahko sprehodili med instrumenti, kostumi in artefakti iz Princove kariere od njegovega prvega albuma For You iz leta 1978. Velik del razstave je posvečen albumu Purple Rain in istoimenskemu filmu, za katerega je bil Prince nagrajen tudi z oskarjem. Doživetje zaokrožujejo posnetki s koncertov ter umetnikove beležke in rokopisi na temo ljubezni in seksualnosti.

Po besedah Tyke Nelson je bil London glasbeniku eno najljubših mest, v areni O2 pa je Prince leta 2007 razprodal 21 koncertov.

Pevec, čigar pravo ime je bilo Prince Rogers Nelson, je aprila lani umrl zaradi prevelikega odmerka protibolečinskih tablet. Velja za glasbenega genija in legendo t.i. novega funka, na glasbeni sceni pa je kraljeval skoraj 40 let.

Razstava v Londonu bo na ogled do 7. januarja.