Svet 30.10.2017 6:00

V Bernu in Bonnu na ogled umetniška dela iz nacističnega obdobja

Bern, 30. oktobra - V tem tednu bodo v Švici in Nemčiji prvič predstavljena umetniška dela iz zbirke Corneliusa Gurlitta, sina enega izmed nacističnih trgovcev z umetninami. Gre za obsežno zbirko umetniških del, ki so jih nacisti označili za izrojeno umetnost, med njimi je veliko tudi domnevno nezakonito odtujenih del.

Grčija, Distomo. Razstava s fotografijami nacistov, odgovornih za poboje v grški vasici Distomo leta 1944. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Grčija, Distomo.
Razstava s fotografijami nacistov, odgovornih za poboje v grški vasici Distomo leta 1944.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava del bo potekala vzporedno v Bernu in Bonnu. V Švici bo odprtje 2. novembra, v Bonnu pa dan kasneje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bernska razstava z naslovom Dosje Gurlitt: izrojena umetnost, zaplenjena in prodana bo predstavila dela, ki so jih nacisti zaplenili v nemških muzejih od leta 1938 naprej, ker so se jim zdela nenemška, judovska ali komunistična.

V Bonu pa bodo pod naslovom Dosje Gurlitt: Nacistična kraja umetnosti in njene posledice razstavljena dela, ki so jih nacisti domnevno ukradli iz zasebnih, v glavnem judovskih zbirk.

Zbirko kakšnih 1500 del avtorjev, kot so Claude Monet, Paul Cezanne, August Macke, Otto Dix, Emil Nolde in Max Beckmann so odkrili leta 2012. Gurlitt je umrl leta 2014 in zbirko zapustil bernskemu muzeju.

Delovna skupina, ki raziskuje poreklo umetnin, je pregledala 670 del oz. 43 odstotkov zbirke in ugotovila, da so šest del nacisti zagotovo zasegli kot vojni plen, v 110 primerih pa kraje ali nakupa pod ceno ni mogoče izključiti.

Naključno odkritje zbirke pred petimi leti je bilo v svetu umetnosti velika senzacija, restavracijo del pa so obiskovalci švicarske prestolnice lahko opazovali skozi okno posebej za to prirejene delavnice. Umetnostni muzej Bern je ponujal tudi vodstvo po delavnici.