Slovenija 28.10.2017 11:18

Gledališka nagrada Premio Europa tudi Jerneju Lorenciju

Ljubljana, 28. oktobra - Režiser Jernej Lorenci je eden od dobitnikov letošnje nagrade Evropske komisije za gledališče Premio Europa. Nagrado za "novo gledališko realnost" so razdelili med peterico režiserjev, ki s prebojnimi in inovativnimi uprizoritvenimi praksami zaznamujejo in premikajo evropsko gledališče, poroča današnji Večer. Podelitev bo decembra v Rimu.

Kranj. Režiser Jernej Lorenci. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
Režiser Jernej Lorenci.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Lorenci se je po poročanju časnika med dobitniki prestižne nagrade znašel ob nemški režiserki Susanne Kennedy, avstrijsko-izraelski režiserki Yael Ronen, italijanskem koreografu Alessandru Sciarroniju in ruskem režiserju Kirilu Serebrenikovu. Tudi finančen del nagrade ni nepomenljiv, saj si bodo razdelili 30.000 evrov.

Glavna nagrada pa gre tokrat, šele drugič v zgodovini podeljevanja, v roke igralcema Isabelle Huppert in Jeremyju Ironsu. Doslej jo je dobil samo Michel Picolli leta 2001.

Dobitnike nagrad Evropske komisije za gledališče Premio Europa, 14. po vrsti, so razglasili 25. oktobra na dan evropskih zgodovinskih gledališč. Lorenci se je tako s svojo gledališko poetiko prebil med najuglednejše režiserje. Na seznamu dobitnikov so namreč legendarna imena, kot so Peter Brook, Heiner Müller, Robert Wilson, Pina Bausch, Harold Pinter in Peter Stein.

Nagrade bodo podelili v okviru festivala med 12. in 17. decembrom v Rimu, še poroča časnik. Kot navaja Facebook stran nagrade, je bila med 50 letošnjimi nominiranci tudi režiserka glasbeno-gledaliških projektov Karmina Šilec.

Lorenci, eden najvidnejših slovenskih gledaliških režiserjev, je v petek v Mestnem gledališču ljubljanskem doživel premiero lastne različice Shakespearovega Sna kresne noči. Na iztekajočem se festivalu Borštnikovo srečanje v Mariboru pa se predstavlja z Biblijo, prvi poskus v izvedbi ljubljanske Drame in avtorskim projektom Stenica, nastalem po istoimenski komediji Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega ter v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Za svoje režije je prejel več nagrad, med njimi štiri Borštnikove nagrade in leta 2014 tudi nagrado Prešernovega sklada.