Slovenija 30.10.2017 5:00

Avstralski melanholik Nick Cave spet pred slovenskim občinstvom

Ljubljana, 30. oktobra - V Stožicah bo nocoj nastopil legendarni avstralski glasbenik Nick Cave. Z zasedbo The Bad Seeds se bo v Ljubljani, kamor se vedno rad vrača, ustavil v sklopu evropske turneje, na kateri predstavljajo 16. studijski album Skeleton Tree, ki je dosegel vrhove lestvic po svetu in postal njihov najvišje uvrščen album vseh časov v Veliki Britaniji in ZDA.

Srbija, Novi Sad. Glasbenik Nick Cave. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Srbija, Novi Sad.
Glasbenik Nick Cave.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Koncert, sprva predviden v Hali Tivoli, so organizatorji v Škuc Ropotu premaknili v Stožice, ker obsežna zvočno-vizualna oprema benda, primerna za največje arene, presega zmogljivosti tivolske ledene dvorane.

Nick Cave & The Bad Seeds so evropsko turnejo začeli 24. septembra v britanskem Bournemouthu. Pred tem so koncertirali že po Avstraliji in ZDA in poželi številna priznanja za svoj zadnji album Skeleton Tree.

Izid albuma je pospremil film One More Time With Feeling v režiji Andrewa Dominika. Skupina je maja letos izdala tudi knjigo Lovely Creatures: The Best of Nick Cave & The Bad Seeds 1984-2014, za katero so Cave ter nekdanji in sedanji člani The Bad Seeds preiskali osebne arhive ter prispevali nikoli prej objavljene fotografije in spominke ter vrsto izvirnih esejev.

Poleg pesmi z aktualne plošče se poslušalci ljubljanskega koncerta nadejajo tudi starejših uspešnic, kot so Nobody's Baby Now, Into My Arms, Do You Love Me? ali Where The Wild Roses Grow.

Iz založbe V.B.Z. pa so sporočili, da se bo avstralski glasbeni melanholik občinstvu kmalu predstavil še v podobi in besedi Reinharda Kleista, trenutno enega bolj prepoznavnih ilustratorjev in grafičnih romanopiscev.

V sklopu knjižnega sejma, ki bo potekal med 22. in 26. novembrom, so namreč napovedali izid prevoda njegove najnovejše stvaritve, Nick Cave: Mercy on Me, ki je v izvirniku izšla konec avgusta in si v tem času že nabrala širok nabor odličnih odzivov. Kleist v tem samosvojem biografskem grafičnem romanu ponuja vrtoglav vpogled v Caveovo življenje in ustvarjanje.

Cave je v Ljubljani nastopil že desetkrat. Z zasedbo The Bad Seeds se je predstavil v letih 1987, 1990, dvakrat leta 1992, v letih 1994 in 2001, dvakrat leta 2005 in enkrat leta 2013, v zasedbi Grinderman, ki se je izvorno imenovala Mini Seeds, pa se je v Ljubljani ustavil leta 2010.