Slovenija 30.10.2017 9:44

V Brežicah prenovljena stalna razstava o dediščini posavskih protestantov

Brežice, 30. oktobra - V Posavskem muzeju v Brežicah bodo ob 500-letnici protestantizma in 470-letnici rojstva prevajalca Svetega pisma Jurija Dalmatina drevi ob 18. uri odprli prenovljeno stalno razstavo Dediščina posavskih protestantov. V Posavju, na štajerski strani Save, najverjetneje v današnji Brestanici, se je namreč rodil Adam Bohorič in v Krškem Jurij Dalmatin.

Ljubljana. Prireditev Vrnimo ljudem knjigo ob 414. obletnici požiga slovenskih protestantskih knjig. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prireditev Vrnimo ljudem knjigo ob 414. obletnici požiga slovenskih protestantskih knjig.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj je za STA povedala, da prenovljena razstava prinaša podrobnejšo predstavitev življenja in dela Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina ter "vpogled v podobe, ki so jih v Posavju oblikovali v 16. stoletju ali kot pomnike dosežkov tamkajšnjih protestantov" v zadnjem obdobju.

Med njimi je navedla doprsja Primoža Trubarja v Loki pri Zidanem mostu, Adama Bohoriča v Brestanici in Krškem ter Jurija Dalmatina v Krškem. Zagotovo pa lahko med najlepše celovite parkovne prenove na Slovenskem štejejo Spominski park Jurija Dalmatina v Krškem, ki ga je s svojo monumentalno skulpturo treh velikih mož, Trubarja, Bohoriča in Dalmatina, ustvaril akademski slikar Vojko Pogačar.

Nadaljevala je, da v Posavskem muzeju hranijo izvirnik Dalmatinove Biblije iz leta 1584, katere prvotni lastniki so bili krški menihi kapucini, ki so jo pred letom 1941 pri krškem trgovcu Engelsbergerju zamenjali za peč. Omenjeno knjigo so v delavnici Arhiva Republike Slovenije v Ljubljani potem leta 1985 restavrirali, zaradi izjemne vrednosti pa njen izvirnik razstavijo le občasno.

Sicer pa je burno 16. stoletje v Posavju zapustilo neprecenljivo dediščino. V protestantskem duhu so na primer delovali vitezi Rajhenburški na gradovih Rajhenburg, Šrajbarski turn in Brežice. Krški grad in velik del Posavja sta pripadala Ivanu Ungnadu, znanemu protestantskemu mecenu, župnik Martin Duelacher pa je dal zgraditi novo župnijsko cerkev v Leskovcu pri Krškem z znamenito prižnico.

V sredini 16. stoletja in še proti njegovi zadnji četrtini je bilo Posavje eno izmed središč in žarišč reformacijskega gibanja. V Mencingerjevi hiši v Krškem so leta 2012 odkrili renesančne portrete, ki pričajo o še neodkritem delu preteklosti. V približno enakem obdobju so ob sevniškem gradu razkošno poslikali tudi tako imenovano Lutrovsko klet.

Z novimi raziskavami in pomniki se zavest o posavski protestantski dediščini vse bolj krepi, je še ocenila Alenka Černelič Krošelj.