Svet 31.10.2017 6:00

V Egipčanskem muzeju razstava o starodavnih vplivih na sodobno umetnost

Kairo, 31. oktobra - V egiptovskem državnem muzeju v Kairu so minuli konec tedna odprli razstavo z naslovom Noč z umetnostjo v Egipčanskem muzeju. Slike najodmevnejših sodobnih egiptovskih umetnikov si na razstavi prostor delijo s hieroglifi in faraonskimi relikvijami. Razstava v muzeju na znanem trgu Tahrir bo za javnost odprta še danes.

"Želeli smo poudariti povezavo med sodobno umetnostjo in starodavno egipčansko faraonsko umetnostjo," je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnila ustanoviteljica zasebne organizacije Art D'Egypte, zaslužne za razstavo, Nadine Abdel Ghaffar.

Sodobne slike vključujejo abstraktne portrete in druga dela pomembnih sodobnih egiptovskih umetnikov, kot so Adel El Siwi, Mohamed Abla, Ghada Amer, Farouk Hosny in Hoda Lotfi. Vpliv starodavne egipčanske umetnosti na sodobne umetnike orišejo tudi interaktivni seminarji. O tem bo spregovorilo več znanih arheologov in egiptologov.

Egiptovski minister za starine Khaled el-Enany je za AFP dejal, da je pomembno ohraniti egiptovsko dediščino, "ker starodavni predmeti pripadajo vsemu svetu".

Egiptovski muzej v središču glavnega mesta je bil glavna turistična atrakcija pred uporom proti diktatorju Hosniju Mubaraku januarja 2011. Pred vhodom so se vile dolge vrste obiskovalcev, muzej pa so polnili tako tuji turisti kot prebivalci Egipta, vključno z učenci na šolskih izletih.

Kot še pojasnjuje AFP, je bilo med vstajo, ki se je osredinila na trgu Tahrir, ukradenih in poškodovanih več starodavnih zakladov, ki jih hrani muzej. Zaradi dolgoletnih političnih pretresov je prihod turistov upadel. Da bi si opomogel, se je muzej pred nekaj meseci odločil za odpiranje vrat tudi ponoči, da bi tako pritegnil nove obiskovalce.

Med najbolj znanimi razstavljenimi eksponati muzeja so sicer zlate pogrebne maske in drugi predmeti iz grobnice faraona Tutankamona. Te bodo preselili v Veliki egipčanski muzej, ki se nahaja na obrobju Kaira, v bližini piramid v Gizi. Odprtje muzeja je predvideno konec leta 2018.