Svet 1.11.2017 6:00

V londonski Narodni galeriji potovanje skozi svet senc in svetlobe

London, 1. novembra - V londonski Narodni galeriji je na ogled razstava Monochrome, ki raziskuje tradicijo 700-letnega slikanja v črni in beli barvi, od začetkov v srednjem veku skozi renesanso do 21. stoletja. Na ogled je več kot 50 črno-belih del, naslikanih na steklo, keramiko, svilo, les in platno.

Velika Britanija, London. Narodna galerija v Londonu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Narodna galerija v Londonu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je na svoji spletni strani pojasnila galerija, gre za razstavo, ki vabi na potovanje skozi svet senc in svetlobe. Razstava Monochrome ponuja radikalno nov pogled na to, kaj se zgodi, ko umetniki pustijo ob strani barvni spekter in se osredotočijo na vizualno moč črne in bele ter vseh barv vmes.

Razstavljena so dela mojstrov, kot so flamski renesančni slikar Jan van Eyck, nemški renesančni umetnik Albrecht Dürer, holandski baročni slikar Rembrandt in francoski neoklasični slikar Jean Auguste Dominique Ingres, pa tudi slike sodobnejših avtorjev, kot so Gerhard Richter, Chuck Close in Bridget Riley.

Razstava, ki jo je londonska Narodna galerija pripravila v sodelovanju z muzejem Kunstpalast iz Düsseldorfa, bo na ogled do 18. februarja prihodnje leto.