Svet 2.11.2017 5:00

V Tate Britain razstava o francoskih umetnikih v Veliki Britaniji med letoma 1870 in 1904

London, 2. novembra - V londonski galeriji Tate Britain je od danes na ogled razstava o francoskih impresionistih, ki so se iz nemirne Francije med letoma 1870 in 1904 zatekali v Veliko Britanijo. Posveča se vplivu britanske kulture, tradicije in družabnega življenja na ustvarjanje francoskih umetnikov.

Kot so na svoji spletni strani pojasnili pri londonski galeriji, je razstava Impresionisti v Londonu - francoski umetniki v izgnanstvu v obdobju 1807-1904 prva razstava o povezanosti britanskih in francoskih umetnikov, pokroviteljev in umetniških trgovcev v tem travmatičnem obdobju francoske zgodovine.

Leta 1870 je Francija napovedala vojno Prusiji. Francosko-pruska vojna je trajala eno leto, in sicer med drugim francoskim cesarstvom in kraljevino Prusijo. Pruska zmaga ob pomoči Nemčije je omogočila dokončno združitev Nemčije pod pruskim kraljem Viljemom I., francoski poraz pa je pomenil padec Napoleona III. in njegovega cesarstva. Dogodki, ki so sledili, so zametki prve svetovne vojne.

Mnogi umetniki so v težkih okoliščinah v Veliki Britaniji iskali svoje zatočišče. Njihove izkušnje v Londonu in prijateljstva, ki so jih tam stkali, so po trditvah Tate Britain zaznamovali njihovo ustvarjanje in pomembno doprinesli k britanski umetniški sceni.

Na razstavi so predstavljena dela umetnikov, kot so Claude Monet, James Tissot, Camille Pissaro, Jules Dalou, Alfred Sisley, Andre Derain in Alphonse Legros.

Denimo Monet (1840-1926), eden najpomembnejših impresionističnih slikarjev, znan sicer po svojih upodobitvah narave, je London večkrat obiskal med letoma 1899 in 1901. "Brez megle London ne bi bil lep," je dejal med enim izmed svojih obiskov. Tamkajšnje vreme ga je tako prevzelo, da je slikal londonske mostove, parlament in reko, zavite v meglo.

Na razstavi bo med drugim mogoče videti njegovo upodobitev trga Leicester iz leta 1901.

Razstava bo na ogled do 7. maja prihodnje leto.