Svet 3.11.2017 6:00

Poklon Pandurju v Guadalajari z gostovanjem ljubljanskih in mariborskih gledališčnikov

Guadalajara, 3. novembra - V Guadalajari so v okviru otvoritvenih slovesnosti Centra uprizoritvenih umetnosti Univerze v Guadalajari pripravili poklon slovenskemu gledališkemu režiserju Tomažu Pandurju. Tamkajšnje občinstvo bo lahko videlo njegovega Fausta, koprodukcijo SNG Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana, ter predstavo Drame SNG Maribor Brezmadežna/Immaculata.

Faust, ki so ga prvič odigrali v četrtek, je na sporedu še danes, Brezmadežna je na sporedu v soboto in nedeljo.

V Faustu se je Pandur soočal z enim največjih evropskih mitov. Čeprav Faustova zgodba temelji na srednjeveški legendi o človeku, ki je prodal dušo hudiču, pravzaprav govori o občutkih odtujenosti sodobnega človeka in o njegovi potrebi po razumevanju sebe in sveta v širšem kontekstu, so zapisali v SNG Drama Ljubljana.

Kot Faust v uprizoritvi nastopa Igor Samobor, Branko Šturbej kot Mefisto, Barbara Cerar kot Gospa Mefisto, Polona Juh kot Margareta, Branko Jordan kot Valentin, Uroš Fürst kot Vodja kabineta ter Robert Korošec, Filip Samobor, Žan Perko in Matic Lukšič kot Člani kabineta.

Faust je v dveh letih od premiere nanizal številna gostovanja po Evropi, Aziji in Južni Ameriki, videlo ga je skupaj že več kot 30.000 gledalcev doma in po svetu. Na že drugem gostovanju v Mehiki praznuje svojo 60. ponovitev.

Predstava Brezmadežna/Immaculata je nastala po romanu Colma Toibina Marijin testament (2012). Z omenjenim romanom je eden najuglednejših sodobnih irskih pisateljev Colm Toibin humaniziral Kristusovo mater in ji končno podelil lastni glas, so sporočili iz SNG Maribor.

"Dva tisoč let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina. Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli," je za gledališki list zapisala Livija Pandur, ki je po Pandurjevi nenadni smrti aprila 2016 dokončala uprizoritev. V predstavi nastopa Nataša Matjašec Rošker.

Brezmadežna/Immaculata je po premieri septembra 2016 gostovala po Sloveniji in v Madridu ter bila uvrščena v tekmovalni spored Festivala Borštnikovo srečanje.

Slovenski gledališki utrip v Guadalajari dopolnjuje razstava fotografij uprizoritev iz bogatega Pandurjevega gledališkega opusa, ki jih je v zadnjih dvanajstih letih sodelovanj z režiserjem posnel fotograf Aljoša Rebolj. Poleg tega Univerza v Guadalajari v marcu načrtuje izid monografije, posvečene Pandurju in njegovi gledališki umetnosti, so še sporočili iz ljubljanske Drame.

Center uprizoritvenih umetnosti Univerze v Guadalajari je 21. oktobra odprl vrata prve od štirih vrhunsko opremljenih gledaliških dvoran s slavnostnim koncertom Placida Dominga.

Center uprizoritvenih umetnosti, ki predstavlja steber kulturnega življenja mehiškega Zahoda, je bil zasnovan, da bo obogatil že doslej bogato kulturno življenje. Njegov namen je v urbanem okolju združiti umetnost, učenje, zabavo in informacijske tehnologije. Center želi postati katalizator idej, prostor srečanj in platforma izmenjav, ki odpira nove odnose in povezovanja, nov občutek skupnosti, identitete, trajnosti.