Slovenija 3.11.2017 9:56

V Rušah danes jubilejni 15. festival kantavtorstva KantFest

Ruše, 3. novembra - Ruški dom kulture bo drevi že 15. prizorišče festivala kantavtorstva KantFest. Ker gre za jubilejno številko, so se organizatorji tokrat odločili pripraviti izbor najboljšega iz dosedanjih izvedb. Predstavili se bodo dosedanji dobitniki zlatih kant, tudi člani žirij in nekatera najvidnejša slovenska kantavtorska imena.

Kot je za STA povedal Peter Andrej, so na ta način želeli podčrtati 15-letni dosežek festivala, ki na ugledu pridobiva tudi zunaj slovenskih meja, hkrati pa pripraviti še neke vrste kantavtorski simpozij in se na njem dogovoriti, kako bodo stvari potekale naprej.

"Doslej smo se festivalov lotevali z razpisi, kjer smo iskali nove kantavtorje, nova dela, skrbeli smo za produkcijo in postprodukcijo tistih, ki so bili pri nas nagrajeni, in jim s tem pomagali, da so si utrli pot na glasbeno sceno. Za naprej pa razmišljamo, da bi se stvari lotili bolj v smislu glasbenih delavnic in prestižnih koncertov," je še povedal vodja festivala.

Vsekakor bodo tudi v prihodnje obdržali sedanjo mobilno obliko festivala, saj ta po dogodku v Rušah že tradicionalno potuje po Sloveniji in izven njenih meja. Med drugim bo tudi tokrat že v soboto na gostovanju v mariborskem klubu KGB, videti ga je bilo mogoče v slovenskem zamejstvu v Avstriji, že četrtič bo franšiza festivala letos potekala v Beogradu, letos pa tudi v Sarajevu.

Na današnjem dogodku se bodo tako predstavili Jani Kovačič, Adi Smolar, Ntoko, Andraž Polič, Afra Tesla & Dejan Berden, Toxsick & Matic Jeraj, Dani Bedrač & Simona Kropec, Marko Grobler, Viki Baba Brusli, Tadej Vesenjak, Leon Matek, Xenia Jus, Katarina Juvancic & Dejan Lapanja, Anže Palka in Jovica Ilić.

Tudi letos so nastopajoče izbrali na podlagi razpisa, a kot pravi Andrej, je bera kantavtorjev v Sloveniji omejena, zato so nekatere tokrat povabili neposredno ter festival obogatili še z nekaj najbolj uveljavljenimi. Tudi letos bodo podelili znamenite kante najboljšim, Andrej pa pri tem ostaja skrivnosten, a napoveduje presenečenje.

Rezultat 15. Kantfesta bo, kot vselej doslej, tudi promocijska zgoščenka. Vsem tistim, ki jim ne bo uspelo v Ruše, so neposredni prenos omogočili preko Facebooka.