Svet 6.11.2017 6:00

Na Dunaju Teden slovenske književnosti

Dunaj, 6. novembra - Na Dunaju bo od danes do 12. novembra potekal Teden slovenske književnosti. Ponudil bo 16 dogodkov, od tega se jih bo pet zvrstilo na različnih prizoriščih po mestu in enajst na mednarodnem knjižnem sejmu Buch Wien 2017. Na njih se bo predstavilo 14 slovenskih avtoric in avtorjev. Sejem Buch Wien bo sicer potekal od 8. do 12. novembra.

Buch Wien ni le največji dogodek v svoji panogi v Avstriji, ampak s skoraj 300 dogodki tudi najpomembnejša avstrijska literarna prireditev. V času sejma bo z literaturo živela vsa avstrijska prestolnica, saj bodo prireditve potekale po vsem mestu. Osrednji prostor dogajanja pa bo dunajsko sejmišče v Dvorani D, kjer bo tudi slovenska nacionalna stojnica, piše na spletni strani Javne agencije za knjigo RS (Jak).

Teden slovenske književnosti bo danes uvedlo odprtje razstave Plečnikova Ljubljana v Osrednji mestni knjižnici Hauptbücherei am Gürtel. Odprtje bo pospremila predstavitev knjige Simboli v Plečnikovi arhitekturi Andreja Hrauskyja, ki je letos izšla v angleškem jeziku.

Slovenske avtorice in avtorji se bodo sicer večinoma predstavili z novoizdajami v nemškem jeziku. V sredo bo v prostorih Österreichische Gesellschaft für Literatur dogodek, posvečen zamejskemu pisatelju Florjanu Lipušu, ki je maja letos praznoval 80. rojstni dan. Čeprav Lipuš piše v slovenščini, tudi onstran meje velja za veliko literarno ime. Osrednja tema pogovora bo njegov roman Mirne duše, ki je letos izšel tudi v nemškem prevodu.

V četrtek se bosta med drugim na odru ORF na sejmu Milan Dekleva in Jerneja Jezernik pogovarjala o Deklevovem romanu Telo iz črk: roman o Almi, ki je prav tako letos izšel v nemškem prevodu. Sledil bo pogovor Janija Virka in Maje Haderlap o tem, kako naše literarno ustvarjanje vidimo sami in kako ga vidijo od zunaj, pa tudi o Virkovi zadnji kratkoprozni zbirki Med drevesi.

Na odru Forum se bosta poznavalki otroške literature Katja Stergar z Jak in Katja Wiebe, urednica za vzhodnoevropsko otroško in mladinsko literaturo v Mednarodni mladinski knjižnici v Münchnu, pogovarjali o otroški literaturi v Sloveniji - trendih in mednarodni promociji. V knjigarni Orlando pa bodo trije glasovi iste generacije - Andrej Blatnik, Jani Virk in Andrej E. Skubic - spregovorili o tem, kaj jim je skupnega in v čem so si različni ter kakšen vpliv, če sploh, ima letnica rojstva na njihovo literarno ustvarjanje.

V petek bosta na vrsti pogovora Andreja E. Skubica in Dina Bauka (sejem - Donau Launch) ter Aleša Štegra in Ilije Trojanowa (Literaturhaus Wien). Na prvem bo beseda tekla o nemških prevodih Skubičevega romana Igre brez meja ter Baukovega romana Konec. Znova. Na drugem bosta Šteger in Trojanow predstavila svoji zadnji deli Na kraju zapisano in Po pobegu.

V soboto bo na sejmu (kavarna Literaturcafe) Sebastijan Preglj predstavil svoj roman Kronika pozabljanja, ki je izšel tudi v nemškem prevodu, v nedeljo pa med drugim Evald Flisar svoj roman Besede nad oblaki (oder Forum), ki je prav tako izšel v nemškem prevodu. Na večeru poezije v Kavarni Cafe Korb bodo v nedeljo svojo poezijo brali Veronika Dintinjana, Ana Pepelnik, Maja Vidmar in Primož Čučnik, na harmoniki jih bo pospremil Bratko Bibič.

Teden slovenske književnosti na Dunaju sta pripravila Jak in Slovenski kulturni informacijski center na Dunaju - Skica.