Svet 5.11.2017 5:30

V prvem indonezijskem muzeju sodobne umetnosti domuje okoli 800 slik in skulptur

Džakarta, 5. novembra - V Džakarti so v soboto tudi uradno odprli prvi muzej sodobne in moderne umetnosti v Indoneziji, ki se ponaša z okoli 4000 kvadratnimi metri površine ter 800 slikami in skulpturami. Z deli so zastopani številni indonezijski in tuji umetniki, denimo Ai Weiwei in Mark Rothko.

Cilj Muzeja moderne in sodobne umetnosti v Nusantari, kar je sodobno ime za Indonezijo, je obogatiti muzejsko dejavnost na tem otočju, je pisala francoska tiskovna agencija AFP. Kakovostnih muzejev v Indoneziji, kljub temu, da je umetniška scena kar živahna, namreč primanjkuje.

Muzej na otvoritveni razstavi predstavlja okoli 90 del iz zbirke ustanovitelja muzeja in filantropa Haryanta Adikoesoemoa, ki je v zadnjih 25 letih nabral več kot 800 sodobnih in modernih umetniških del. Razstava Art Turns. World Turns. naj bi osvetlila tako delo indonezijskih umetnikov kot njihovo mesto v mednarodnem prostoru.

"Kar ponujamo, je nekaj precej drugačnega od tistega, kar že obstaja v Indoneziji. Smo edinstveni tako v mednarodnem kot nacionalnem smislu," je za AFP povedal direktor muzeja Aaron Seeto. Dodal je, da želijo spodbuditi kulturno izmenjavo in sodelovanje z drugimi muzeji po svetu.

Muzej bi sicer morali odpreti že v začetku leta, vendar, kot so takrat pojasnili v muzeju, se je odprtje zavleklo zaradi gradbenih del v večnamenski stavbi, kjer je muzej. V pričakovanju odprtja so marca vzpostavili program, v okviru katerega so priredili več manjših dogodkov, javnost pa je na ta način dobila prvi vpogled v muzej.

Britanski časnik The Guardian in televizija CNN sta odprtje muzeja uvrstila med najbolj pričakovane v tem letu.