Svet 6.11.2017 5:00

V celovški Galeriji BV grafike Hama Čavrka

Celovec, 6. novembra - V celovški Galeriji BV bodo drevi odprli razstavo kiparja, slikarja in grafika Hama Čavrka, ki se bo predstavil z grafikami iz cikla Carta incognita. Likovni jezik, s katerim se Čavrk spoprijema zadnje desetletje, gledalca pelje v svet geometrijske abstrakcije in se dotika tudi pravil konstruktivizma, ki ga postavlja v današnjo digitalno dobo.

Polje slik, grafik in objektov na gosto prepredajo osnovne likovne prvine, premice, brezčasne in brezkončne ostre, kot strela švigajoče svetlobne linije, ki so spletene v mrežo prostor parajočih diagonal, horizontal in vertikal na likovni površini ali tesno se prilegajočih prozornih ploskev, ki lomijo svetlobo.

Celotno dogajanje spominja na potovanje skozi vesolje brez začetka in konca, skozi čas, ki je napolnjen z glasno tišino. In ko, omejeni kot smo, vstopamo v umetnikov likovni svet, nam je na poti pri orientaciji v pomoč Carta incognita, ki služi pri odkrivanju brezmejnosti v skoraj trodimenzionalnem avtorjevem zapisu, so ob razstavi zapisali v Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).

Čavrk se je rodil leta 1950 v Sarajevu, kjer je 1977 diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost. Med letoma 1977 in 1979 se je izpopolnjeval v mojstrski delavnici Antuna Avgustinčića v Zagrebu. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je leta 2007 zaključil magistrski študij grafike. Živi in ustvarja med Zagrebom, Novim mestom in Lošinjem.

Doslej se je predstavil na več kot 70 samostojnih in več kot 300 skupnih razstavah doma in v tujini. Udeležil se je vrste grafičnih bienalov. Grafične mape je ustvarjal skupaj z uglednimi pisatelji in umetniki, delal je tudi kot scenograf za gledališče in film. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen.

Razstava, ki jo v Galeriji BV pripravlja ZDSLU, bo na ogled do 22. novembra.