Svet 4.11.2017 13:29

Umetnica Hito Steyerl najvplivnejša v svetu sodobne umetnosti

London, 4. novembra - Britanska revija ArtReview je na vrh lestvice stotih najvplivnejših imen v svetu sodobne umetnosti letos uvrstila nemško pisateljico, filmarko in teoretičarko Hito Steyerl. Na lestvici, v kateri se odraža današnja umetniška scena, se je tako prvič znašla ženska umetnica.

Revija ArtReview je odmevno lestvico Power 100, ki jo pripravi vsako leto, objavila v petek. Revija s pomočjo piscev, umetnikov, kustosov in kritikov ocenjuje, kako so posamezniki ali skupine v zadnjem letu s svojimi idejami in delom vplivali na umetniško sceno. Kot je pojasnila revija, so letos na lestvici prednost dobili umetniki z radikalnimi političnimi zamislimi ter vplivni filozofi in misleci.

V Berlinu živeča 51-letna umetnica Hito Steyerl po navedbah revije v svojih videoposnetkih in instalacijah sledi zgodovinski in politični pripovedi ter se pri tem dotika tem digitalne kulture in identitete. V svojih akademskih zapisih in performativnih predavanjih je resnično odkrita. Letos se je s svojimi deli predstavila v okviru projekta Skulptur Projekte Münster ter na razstavah v Buenos Airesu, Kopenhagnu, Düsseldorfu, Gwacheonu, Helsinkih, New Yorku, Sao Paulu, Torinu in Dunaju.

Umetnica, ki je lani zasedla sedmo mesto, je na vrhu zamenjala kustosa in umetniškega direktorja londonskih galerij Serpentine Hans-Ulricha Obrista.

Na drugo mesto je revija postavila konceptualnega umetnika, ki se pri svojem delu osredotoča na človekov vpliv na okolje, Pierra Huygheja, na tretjem mestu pa se je znašla teoretičarka znanosti, tehnologije in feminizma Donna Haraway.

Med imeni, ki jih izpostavlja revija, so še filozof in sociolog Bruno Latour na devetem mestu ter teoretičarka Judith Butler in avtor Chris Kraus, ki sta se z 48. oz. 77. mestom prvič znašla na seznamu. Po prepričanju revije je njuno delo prispevalo, da je v središču čedalje bolj vprašanje spolov in spolnosti.

Na 11. mesto se je uvrstil fotograf Wolfgang Tillmans, ključen pri umetniški kampanji za obstanek Velike Britanije v EU in kampanji proti nemški desničarski stranki AfD. Umetnik in aktivist Ai Weiwei, stari znanec lestvice, pa je pristal na 13. mestu.

Na vrhu lestvice so se v zadnjih letih vselej pojavljali kustosi in galeristi. Tokrat sta najvišje, na četrtem in petem mestu, poljski kustos in umetniški vodja documente 14 Adam Szymczyk ter v Nemčiji rojeni newyorški galerist David Zwirner.