Svet 6.11.2017 14:12

Raziskovalci razvozlali uganko Chopinove zgodnje smrti

London, 6. novembra - Skrivnostna zgodnja smrt poljskega skladatelja in pianista Frederica Chopina, ki že več let buri duhove, je zdaj dokončno pojasnjena, je poročal britanski časnik The Guardian. Skupina znanstvenikov je ob preučevanju njegovega srca, več kot 170 let shranjenega v kozarcu konjaka, namreč ugotovila, da je bil za umetnika usoden perikarditis.

Ljubljana. Doprsni kipa Fryderyka Chopina. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Doprsni kipa Fryderyka Chopina.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Diagnoza, objavljena minuli teden v strokovni publikaciji American Journal of Medicine, je po pisanju britanskega časnika zadnja in najbolj prepričljiva diagnoza v dolgoletnem sporu glede vzroka skladateljevega počasnega umiranja in zgodnje smrti. Skupina znanstvenikov je ugotovila, da je skladatelj umrl zaradi perikarditisa, redkega zapleta pri nalezljivi kronični bolezni tuberkulozi.

Nova študija je tako zadnje poglavje v nenavadni zgodbi o Chopinovi smrti in zavrača ostale domneve znanstvenikov. Nekateri so bili prepričani, da bi skladatelja lahko pokopale genetska bolezen cistična fibroza, redka genetska motnja pomanjkanje alfa 1 antitripsina ali pa mitralna stenoza. Ti so želeli, da bi kozarec, v katerem je shranjeno srce, tudi odprli, da bi lahko odvzeli vzorce DNK.

"Kozarca nismo odpirali," je pojasnil vodja raziskovalcev Michael Witt s poljske akademije znanosti. "Toda glede na stanje srca lahko z veliko verjetnostjo rečemo, da je Chopin trpel za tuberkulozo, medtem ko je bil perikarditis verjetno prvi vzrok njegove smrti," je dodal. Srce je prekrito s finim premazom belih vlaknin, na njem so tudi majhne lezije, kar so po trditvah znanstvenikov očitni znaki resnih zapletov pri tuberkulozi.

Kot navaja britanski časnik, je imel Chopin, ki je pri 39 letih umrl v Parizu oktobra 1849, morbiden strah pred prezgodnjim pokopom. "Svet duši," je nekoč dejal eni od svojih sester pred svojo smrtjo. "Priseži, da me bodo razrezali, da me ne bodo pokopali živega," se je bal.

Kmalu zatem ko je umrl - na mrliški list so zapisali, da je bila usodna tuberkuloza - je njegova sestra Ludwika njegovo srce pretihotapila v domovino. Srce v steklenem kozarcu s konjakom so kot nekakšno relikvijo shranili v enega od stebrov cerkve Svetega križa v Varšavi.

Skladatelj je sicer pokopan na pariškem pokopališču Pere Lachaise, kjer počivajo tudi Marcel Proust, Oscar Wilde in Jim Morrison.