Od blizu 7.11.2017 10:00

Liffovski mednarodno obarvani program letos z dobro slovensko udeležbo

pripravila Maja Čehovin Korsika

Ljubljana, 7. novembra - Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe, ki bo med 8. in 19. novembrom s filmskim utripom napolnil Cankarjev dom in še nekaj kinov po državi, poleg geografsko in tematsko raznolike bere v 28. izdaji ponuja kar pet slovenskih filmov ter dve manjšinski koprodukciji. Kot vsako leto obiskovalci največ zanimanja kažejo za filme iz Predpremier.

Ljubljana, Cankarjev dom. Novinarska konferenca s predstavitvijo programa 28. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe, ki bo med 8. in 19. novembrom. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Novinarska konferenca s predstavitvijo programa 28. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe, ki bo med 8. in 19. novembrom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe 2017. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe 2017.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z Liffa so za STA sporočili, da trenutno še nobena od projekcij ni razprodana, obiskovalci Liffa pa največ zanimanja kažejo za tri filme, uvrščene v sekcijo Predpremiere. Ti so novi film grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa Ubijanje svetega jelena, ki gledalce popelje še na veliko temačnejšo pot kot v Jastogu, z beneškim levom nagrajeni film mehiškega režiserja Guillerma del Tora Oblika vode ter letošnji otvoritveni film o ljubezni med fantoma na italijanskem podeželju Pokliči me po svojem imenu italijanskega režiserja Luce Guadagnina.

Veliko zanimanja je prav tako za film v tekmi za vodomca Fino se imamo, ki ga podpisuje mladi nizozemski režiser Daan Bakker. Po napovedi gre za "vizualno odštekani satirični prvenec, prežet z montypythonovskim humorjem". Med številnimi priporočili, kaj gledati na festivalu, se med filmi v glavnem tekmovalnem programu omenjajo tudi slovenska manjšinska koprodukcija Moški ne jočejo, prvenec bosansko-hercegovskega režiserja Alena Drljevića, Ognjišče islandskega režiserja Gudmundurja Arnarja Gudmundssona ter film Nisem čarovnica o deklici, obtoženi čarovništva, zambijske režiserke Rungano Nyoni.

Dobra slovenska udeležba

Organizatorji Liffa poudarjajo, da bo letošnji minil tudi v "znamenju slovenskega filma". O programskemu direktorju festivala Simonu Popku je v preteklosti kdo po krivici dejal, da ne mara slovenskega filma, a je Popek te namige vselej zavračal in poudarjal, da "obožuje dobre slovenske filme". In letos jih je na sporedu pet, trije med Predpremierami, dva pa bosta tekom festivala dočakala slavnostni predpremieri.

V soboto bo ta čast v sklopu projekta Naši filmi doma pripadla dramatično-komičnemu novemu delu režiserja Marka Naberšnika Slovenija, Avstralija in jutri ves svet, v katerem med drugimi igrajo Jure Ivanušič, Minca Lorenci in Aljoša Ternovšek. Druga slavnostna predpremiera pa bo 16. novembra posvečena filmu Ivan režiserja Janeza Burgerja. Psihološko dramo mlade matere Mare, ki jo izvrstno uteleša Maruša Majer, je žirija 20. Festivala slovenskega filma (FSF) okronala s šestimi vesnami, med drugim za najboljši celovečerni igrani film in najboljšo glavno žensko vlogo. Ivan v slovenska kina prihaja takoj po Liffu, Naberšnikov film pa 30. novembra.

Člani filmske ekipe z režiserjem Rokom Bičkom na čelu pa bodo 14. novembra na Liffu predstavili observacijski dokumentarni film Družina o mladeniču, ki je odraščal v nenavadni družini in je na 20. FSF obveljal za najboljši celovečerec. Film, ki ga je Biček snemal deset let, v kina prihaja šele v začetku prihodnjega leta, zato je projekcija na Liffu priložnost za njegov predhodni ogled.

Poleg filma Moški ne jočejo je druga manjšinska slovenska koprodukcija na festivalu kratkometražec V modrino hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki bo prikazan v tekmovalnem programu Evropa na kratko.

Vrnitev v čarobno leto 1967 ter francoski krimič včeraj in danes

Na Liffu bodo slavili pol stoletja od t.i. čarobnega leta 1967, ki je močno zaznamovalo tudi jugoslovansko kinematografijo. V sklopu Posvečeno bodo prikazali izbranih enajst filmov, ki sodijo med "najsijajnejša novovalovska dela". Med njimi sta tudi kultna slovenska celovečerca, nastala tega leta - Grajski biki v režiji Jožeta Pogačnika ter Na papirnatih avionih režiserja Matjaža Klopčiča.

Posebna pozornost bo namenjena še francoskemu krimiču - novemu in klasičnemu. Poleg Kraljev in kraljic za posebnega velja festivalski sklop Ekstravaganca. Letos so v slednjega uvrščeni zgolj štirje filmi, ker Popek meni, da bo marsikdo ekstravaganco našel tudi med novimi francoskimi krimiči, ki pričajo o ponovnem razcvetu žanra, sicer priljubljenega med 60. in 80. letom. Primerjavo med klasikami, z zvezdniki kot sta Alain Delon in Jean-Paul Belmondo, ter novimi filmi, v katerih so v ospredju gangsterji, verski fanatiki in skorumpirani politiki, pa si bodo gledalci ustvarili sami.

Ob skoraj stotih filmih še pester spremljevalni program

Na 28. Liffu bodo skupno prikazali 97 celovečercev in 17 kratkih filmov. Poleg po ljubljanskih kinih si bo izbrane filme mogoče ogledati v Mariboru, Celju in Novem mestu.

Tudi letos ne bodo umanjkali pester spored za otroke in razne delavnice za mlade, svojega favorita med izbranimi filmi pa bo razglasila mladinska žirija Kinotripa. Spremljevalni program bo med drugim vključeval strokovni seminar Kako brati in oceniti filmski scenarij ter posvet Vrnitev v prihodnost, v sodelovanju z glavnim festivalskih sponzorjem Telekomom pa so ponovno zagnali akcijo 360-stopinjski filmi.

Ob uradnem zaključku festivala 18. novembra bodo poleg glavne nagrade vodomec podelili še nagrado občinstva zmaj, nagrado svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev FIPRESCI ter nagrado za najboljši kratki film. Festival bo sklenila Zabava v režiji Sally Potter.