Svet 7.11.2017 5:00

Leonardu Cohenu slavje v Montrealu ne bi bilo všeč

Montreal, 7. novembra - Natanko pred letom se je poslovil kanadski pevec, tekstopisec, pesnik in pisatelj Leonard Cohen. Ob obletnici smrti bo Montreal ves teden v znamenju Cohena. Takšnega slavja pa si preminuli umetnik po besedah njegovega sina Adama Cohena, skromen, kot je bil, verjetno ne bi želel.

Kanada, Montreal. Kanadski pevec Leonard Cohen. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Kanada, Montreal.
Kanadski pevec Leonard Cohen.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

V ponedeljek so se Cohena spomnili s koncertom v športni areni Bell Centre v Montrealu, na katerem so med drugim nastopili Sting, Elvis Costello, Philip Glass, Courtney Love in Lana Del Rey. Cohenov sin Adam Cohen, prav tako glasbenik, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da se je čutil dolžnega, da organizira koncert, ne glede na to, kako močno bi se temu oče upiral.

"Želel sem opozoriti na njegov izjemen vpliv in ponuditi ljudem priložnost - še posebej v tem mestu, Montrealu - da pridejo in ga počastijo, praznujejo njegove pesmi in jih povzdignejo v noč na tem veselem, sentimentalnem in ganljivem dogodku," je dejal.

Poleg koncerta, ki so ga poimenovali Tower of Song, se bodo Cohenovega življenja in ustvarjanja ta teden med drugim spomnili tudi z razstavo v montrealskem muzeju sodobne umetnosti A Crack in Everything.

Leonard Norman Cohen se je rodil 21. septembra 1934 v premožni judovski družini v kanadskem Montrealu. V svoji karieri, ki je trajala skoraj 50 let, je izdal 14 studijskih in osem albumov s posnetki v živo, vseskozi pa je pisal tudi poezijo. Skupno je izdal več kot 12 romanov in pesniških zbirk. Zadnja knjiga pesmi The Flame, ki jo je končal le nekaj mesecev pred svojo smrtjo, bo izšla prihodnje leto.

Z glasbo je zaslovel v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je igral z drugimi znanimi pevci, kot so Bob Dylan, pa tudi Joni Mitchell in Joan Baez. Takrat je ljudska oziroma folk glasba doživljala renesanso. Prvi album Pesmi Leonarda Cohena je izdal leta 1967, nanizal pa je vrsto uspešnic, kot so Suzanne, So Long, Marianne, Dance Me To The End Of Love, I'm Your Man in Hallelujah.

Cohena so večkrat označili za botra melanholije in visokega svečenika patosa. Sicer je veljal za precej sramežljivega glasbenika, ki se ni dobro počutil na odru. Sam je dejal, da verjetno zato, ker je vedno najmanj deset let starejši od vseh ostalih okrog njega. Leta 2009 in 2013 je koncertiral tudi v Ljubljani.

V svojem losangeleškem stanovanju je umrl 7. novembra lani, star 82 let, 10. novembra pa so ga poleg staršev pokopali na judovskem pokopališču v Montrealu.