Slovenija 6.11.2017 12:51

V Photonu in Kinu Šiška fotografska razstava Drugačni svetovi 2017

Ljubljana, 6. novembra - V Photonu - Centru za sodobno fotografijo in Kinu Šiška bodo drevi odprli razstavo Drugačni svetovi 2017. Na njej se bo predstavilo deset uveljavljajočih se fotografov mlajše generacije z območja srednje in vzhodne Evrope, ki so bili izbrani na Photonovem natečaju. Ob odprtju bodo tudi razglasili zmagovalce.

Na razstavi bodo s svojimi deli zastopani Georgs Avetisjans, Boris Beja, Marko Kosović, Eva Križaj, Jelena Micić, Aleksandra Nowysz, Valentyn Odnoviun, Pawel Starzec, Špela Škulj in Boglarka Eva Zellei. Kot so zapisali v Photonu, njihova aktualna produkcija ponuja vpogled v najnovejše tendence sodobne fotografije v tej regiji.

Razstava je rezultat iniciative Mlada sodobna fotografija, ki ob pomoči sodelujočih strokovnjakov spodbuja, vrednoti in predstavlja dogajanje med mladimi, še neuveljavljenimi in prihajajočimi generacijami ustvarjalcev, starimi do 35 let, ki delujejo na področju sodobne avtorske fotografije.

Kot piše na spletni strani Photona, natečaj v svoji peti izdaji potrjuje pomembnost tovrstnega projekta, ki je usmerjen v mlajše in prihajajoče generacije fotografskih ustvarjalcev in si za svoje vodilo postavlja idejo o drugačnosti, odzivnosti in kritični misli. Razstava Drugačni svetovi 2017 nima predpisane teme, ampak predstavlja izrazito raznovrstna dela, tako v avtorskih izrazih kot v mnogoterosti fotografskih praks in tehnik.

V razstavnih prostorih Photona so predstavljena dela treh nagrajencev letošnjega natečaja - Boglarke Eve Zellei, Aleksandra Nowysza in Georgsa Avetisjansa - v razstavnem prostoru Kamera v Kinu Šiška pa dela preostalih sedmih avtorjev ožjega izbora natečaja.

Avtorje je izbrala mednarodna žirija v sestavi Michaela Bosakova (Dunaj), Branko Lenart (Gradec), Jean-Luc Soret (Pariz) in Anja Zver (Ljubljana).

Razstava bo na ogled do 1. decembra.