Slovenija 16.11.2017 8:00

V sklopu Liffa slavnostna premiera Burgerjevega Ivana

Ljubljana, 16. novembra - V sklopu 28. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffa in projekta Naši filmi doma bo nocoj v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera filma Ivan v režiji Janeza Burgerja. Veliki zmagovalec 20. Festivala slovenskega filma bo v kinih na sporedu od 20. novembra, pred njim pa je tudi pestra mednarodna pot.

Ljubljana. Režiser Janez Burger. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Janez Burger.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Burger, ki z Alešem Čarom, Srdjanomom Koljevićem in Melino Pota Koljević podpisuje tudi scenarij, je v filmu Ivan kot glavni lik postavil mlado mater Maro, ki vsled dogajanja pride do tega, da se mora postaviti za svojega otroka Ivana in proti njegovemu očetu Roku - človeku, ki ima veliko denarja in na katerega je obsesivno navezana. Film je napovedan z besedami: "Napeta psihološka drama s korupcijskim ozadjem. Drama o sprejemanju napačnih odločitev."

Ideja za film se je Burgerju porodila, ko se mu je pred dobrimi petimi leti rodil sin Aleksander in se je kot starš začel spraševati, v kakšen svet se je rodil in kaj lahko naredi, da ta svet ne bi bil tako brutalen oziroma človeku neprijazen. "Skozi arhetipsko zgodbo sprejetja otroka sem skušal zarezati v mentalno in družbeno strukturo slovenske in posttranzicijske družbe na splošno," je Burger povedal ob premieri filma na 20. Festivalu slovenskega filma, na katerem je Ivan pobral šest vesen ter nagradi Art kino mreže Slovenije in Združenja slovenskih filmskih kritikov.

V Portorožu je bila za glavno vlogo Mare nagrajena tudi igralka Maruša Majer. Žirija Art kino mreže je v obrazložitvi zapisala, da "Burger na pleča Maruše Majer postavi čustveno zahtevno psihološko zgodbo, ki jo skupaj spretno privedeta do zaključka brez kančka sentimentalnosti in patetike". V utemeljitvi vesne pa je pisalo, da je se je mlada igralka vlogi Mare poklonila v celoti, vanjo je vložila "svoj duh, telo, ranljivost in vzdržljivost".

Marinega partnerja Roka igra Matjaž Tribušon, v filmu pa se v stranskih vlogah pojavi vrsta priznanih slovenskih igralcev. Med njimi Nataša Barbara Gračner, Mojca Funkl, Branko Šturbej, Polona Juh, Leon Lučev in Peter Musevski.

Maruša Majer je o pripravah na film dejala, da so bile vsakovrstne: "Odprla sem mnogo različnih vrat, da bi lahko Maro še pred snemanjem v celoti spustila vase. Predvsem so bile pomembne intenzivne improvizacije z vsemi igralskimi kolegi. Ogromno sem se naučila od njih in veliko so dodali k temu, da je Mara v meni zaživela."

Film je nastal v produkciji Staragare in koprodukciji s slovenskim Tramal Films ter hrvaškim Propeler film. Hrvaška premiera bo na Zagrebškem filmskem festivalu na sporedu že v petek, s čemer se film podaja tudi v hrvaška kina. Mednarodno premiero bo dočakal 27. novembra na filmskem festivalu A kategorije Black Nights v Talinu, sicer pa je bil že pred nocojšnjo predpremiero na Liffu prodan v kinodistribucijo na Slovaško, Češko, Poljsko in v Italijo.