Svet 7.11.2017 5:30

Odkrili domnevno izgubljeno partituro Kurta Weilla

Berlin, 7. novembra - V enem izmed berlinskih arhivov so odkrili rokopis skladbe nemškega skladatelja Kurta Weilla (1900-1950), ki je doslej veljal za izgubljenega. Kot so sporočili s Sklada Kurta Willa v New Yorku, je glasbenik partituro na treh straneh napisal za svojo ženo, igralko in pevko Lotte Lenya.

Nemčija, Hamburg. Notni zapis, note, glasba, akordi. Foto: dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Notni zapis, note, glasba, akordi.
Foto: dpa/STA

Lotte Lenya je pesem pela novembra 1931 na politični reviji v Berlinu, nato pa je v 60. letih zaman iskala partituro. "Izgubljena. Lahko bi bila zakopana v katerikoli kleti," je zapisala po navedbah fundacije.

"Najdba je majhna, a pristna senzacija," besede poznavalca Weillovega življenja in dela Elmarja Juchema povzema nemška tiskovna agencija dpa. Juchem je rokopis odkril konec septembra.

Weil se je rodil leta 1900 v mestu Dessau. Kompozicijo je študiral v rojstnem kraju in v Berlinu. Sprva se je ukvarjal s klasičnimi kompozicijami, od leta 1925 pa se je posvetil glasbenemu gledališču. Sodeloval je z dramatikom Bertoltom Brechtom. Leta 1933 je pred nacisti s soprogo emigriral v Pariz in nato v New York.

Sprva je komponiral v ekspresivnem slogu, pozneje pa je v skladu z vzgojno tendenco Brechtovih gledaliških del pisal slikovito in učinkovito scensko glasbo. Utemeljil je novo obliko skladbe, socialnokritični song z elementi jazza in plesne glasbe. V New Yorku se je prilagodil lahkotnejšemu ameriškemu glasbenemu gledališču.

Njegova pomembnejša delo so Opera za tri groše (1928), Vzpon in padec mesta Mahagoni (1930), Kimavec (1930), Poroštvo (1932), Izgubljeni med zvezdami (1949), dve simfoniji (1921 in 1934) ter koncert za violino in pihalni orkester (1924), navaja Veliki svetovni biografski leksikon.