Svet 8.11.2017 6:00

V Litvi retrospektiva slovenskega filma

Vilnius, 8. novembra - Slovenski filmi bodo prvič obširneje predstavljeni na mednarodnem filmskem festivalu Scanorama, ki se bo v četrtek začel v litovskem Vilniusu. Zavrteli bodo Drevo Sonje Prosenc, Nočno življenje Damjana Kozoleta, Inferno Vinka Möderndorferja, Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča in klasiko Dolina miru Franceta Štiglica v restavrirani različici iz leta 2016.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Zgodovina festivala Scanorama sega v leto 2003, ko ga je javnost poznala pod imenom nordijski filmski festival, danes pa njegovo programsko usmeritev navdihujejo klasiki kinematografije in tudi cineastična gibanja, kot je Dogma 95. Scanorama tako vsako leto gledalcem odpre nova kinematografska obzorja, predstavi nova imena, nove smeri in nove generacije filmskih ustvarjalcev s hkratnim pogledom na izvor in tradicijo filma.

Tem smernicam je sledil tudi Slovenski filmski center (SFC) pri izboru filmskega paketa, s katerim bo Slovenija na festivalu, ki bo trajal do 26. novembra, sodelovala kot gostujoča država.

Vanj je uvrstil prvenec Sonje Prosenc Drevo (2013), preplet intimnih zgodb o družini, žalovanju in mladostni ljubezni, ki se iz sladkih ukradenih pogledov prelevi v prepovedano upanje, potem ko grožnja krvnega maščevanja začrta nova pravila življenja. Film je bil leta 2015 slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja, leta 2014 pa je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel štiri nagrade. Projekcijo v Vilniusu bo pospremil direktor fotografije in soscenarist Mitja Ličen.

Prikazali bodo tudi dramo in komedijo uveljavljenih avtorjev Kozoleta in Cvitkoviča. Kozoletovo Nočno življenje (2016) je navdihnila afera Baričević, režiser ga je opredelil kot film o družbi, v kateri je gonilna sila strah in v kateri se nikoli nič ne razjasni. Film je lani na festivalu v Karlovyh Varyh osvojil kristalni globus za najboljšo režijo, zatem pa še več drugih nagrad. Trenutno je v redni kino distribuciji na Češkem.

Cvitkovičev Šiška Deluxe (2015) pa prikazuje preprosto zgodbo o navadnih ljudeh, ki si želijo najti svojo pot in imeti čim boljše življenje: o treh prijateljih iz otroštva, ki se nekega dne odločijo, da bodo skupaj odprli picerijo. Grenko-sladka komedija je leta 2015 prejela mednarodno nagrado na 25. filmskem festivalu v nemškem Cottbusu.

Möderndorfer bo zastopan s filmom Inferno (2014), kritiko današnjega sveta, ki v ospredje postavlja mlado brezposelno delavsko družino in njihov vsakdanji boj za preživetje. Njihovo življenje se je zaradi globalne krize znašlo v slepi ulici, kjer vse kaže, da ni izhoda. Leta 2015 je na festivalu v ameriškem Brooklynu dobil nagrado spirit za najboljši celovečerni igrani film.

Iz slovenske filmske tradicije pa je SFC izbral legendarno Štigličevo Dolino miru (1956), zgodbo o vojnih sirotah, nemški deklici Lottie in slovenskemu fantu Marku, ki zbežita iz bombardiranega mesta in po pripovedovanju triletne dekličine babice iščeta "dolino, v kateri ni vojne". Pridruži se jima temnopolti ameriški pilot Jim, ki se je spustil s padalom. Skupaj najdejo kraj, toda "dolino miru" napadejo Nemci in padalca ubijejo. Za vlogo Jima je John Kitzmiller leta 1956 prejel nagrado za najboljšo moško vlogo na festivalu v Cannesu. Po 60 letih so film lani v restavrirani različici ponovno prikazali v na tem prestižnem festivalu skupaj s klasikami svetovnega slovesa.

Retrospektiva slovenskega filma bo v Litvi potekala po Romuniji, Pulju, Osijeku, Sarajevu in Budimpešti. Do konca leta bodo sledile še predstavitve v Berlinu in Beogradu, so sporočili s SFC.