Svet 8.11.2017 5:00

Berlinski filharmoniki na zadnjo azijsko turnejo s Simonom Rattleom

Berlin, 8. novembra - Berlinski filharmonični orkester bo v tem tednu začel zadnjo azijsko turnejo pod vodstvom odhajajočega šefa dirigenta Simona Rattlea. Britanski dirigent bo funkcijo vodje enega vodilnih orkestrov na svetu zapustil prihodnje leto, za naslednika so filharmoniki izbrali 46-letnega ruskega maestra Kirilla Petrenka.

Kitajska, Šanghaj. Dirigent Simon Rattle. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Dirigent Simon Rattle.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Orkester s 135-letno tradicijo se na turnejo v Azijo podaja po ponedeljkovem koncertu v Frankfurtu. Tam ga čaka 11 koncertov v sedmih mestih Kitajske, Južne Koreje in Japonske. Na skoraj tritedenski turneji, ki jo bodo začeli v petek, bodo poustvarili dela Igorja Stravinskega, Unsuka China, Sergeja Rachmaninova, Richarda Straussa, Mauricea Ravela, Bele Bartoka in Johannesa Brahmsa.

Na koncertih se jim bosta pridružila tudi solista na klavirju, v Pekingu rojena Yuja Wang in Seong-Jin Cho iz Južne Koreje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanec Rattle je vodenje Berlinskih filharmonikov, eno bolj zaželenih funkcij v svetu klasične glasbe, prevzel leta 2002. Od takrat je veliko prispeval k povečanju ugleda orkestra, ki je pod njegovim vodstvom tudi veliko gostoval, med drugim v Avstraliji in Aziji.

Pod njegovim vodstvom so Berlinski filharmoniki izpopolnili svoj zvok, njihov repertoar pa je širši kot kdajkoli prej. Poleg tega je orkester, ki slovi po demokratični izbiri novih članov in dirigentov, preoblikoval v fundacijo ter tako zmanjšal vpliv politike.

Z letošnjim septembrom je Rattle prevzel mesto glasbenega direktorja Londonskega simfoničnega orkestra, ki ga je, denimo, leta 2012 vodil na odprtju olimpijskih iger v Londonu. Za Berlinske filharmonike pa je že pred nekaj leti napovedal, da pogodbe, ki se mu izteče leta 2018, ne namerava podaljšati.

Člani orkestra so tako leta 2015 že izbrali njegovega naslednika, v Rusiji rojenega ruskega dirigenta Kirilla Petrenka, trenutno generalnega glasbenega direktorja Bavarske državne opere v Münchnu, ki bo funkcijo prevzel s sezono 2019/2020.