Svet 9.11.2017 15:19

Uradno odprt muzej Louvre Abu Dabi, most med civilizacijami

Abu Dabi, 9. novembra - Po desetih letih pričakovanj je muzej Louvre Abu Dabi na otoku Saagiyat v sredo tudi uradno odprl svoja vrata. Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se je v Abu Dabiju ustavil v okviru prvega uradnega obiska na Bližnjem vzhodu, je na odprtju muzej označil kot most med civilizacijami in religijami. Za javnost bo muzej vrata odprl v soboto.

ZAE, Abu Dabi. Na otoku Saagiyat v Združenih arabskih emiratih so odprli dolgo pričakovani muzej Louvre Abu Dabi. Foto: dpa/STA

ZAE, Abu Dabi.
Na otoku Saagiyat v Združenih arabskih emiratih so odprli dolgo pričakovani muzej Louvre Abu Dabi.
Foto: dpa/STA

ZAE, Abu Dabi. Na otoku Saagiyat v Združenih arabskih emiratih so odprli dolgo pričakovani muzej Louvre Abu Dabi. Foto: dpa/STA

ZAE, Abu Dabi.
Na otoku Saagiyat v Združenih arabskih emiratih so odprli dolgo pričakovani muzej Louvre Abu Dabi.
Foto: dpa/STA

Muzej so odprli deset let po sklenitvi tridesetletnega partnerstva med Francijo in Abu Dabijem, vrednega 1,1 milijarde ameriških dolarjev, v sklopu katerega bodo številni najpomembnejši francoski muzeji za deset do petnajst let umetnine iz svojih zbirk posodili Abu Dabiju.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP bo trinajst najbolj priznanih francoskih muzejev, vključno z muzejem d'Orsay in Versajsko palačo, muzeju Louvre Abu Dabi posodilo 300 umetnin v otvoritvenem letu. Med deli sta tudi ženski portret Leonarda da Vincija La Belle Ferronniere in avtoportret Vincenta van Gogha.

Muzej obsega več nizkih belih poslopij, obkroženih z vodo, in spominja na staro mestno jedro v arabskih mestih medino. V njem so prostor našla tudi dela francoskega umetnika Henrija Matissa, nizozemskega slikarja Pieta Mondriana in portret predsednika Georgea Washingtona, kot ga je upodobil ameriški slikar Gilbert Stuart.

Po pisanju AFP pa so v muzeju svoje mesto dobili še abstraktni ekspresionizem Jacksona Pollocka in Marka Rothka ter spiralna kristalna struktura The Fountain of Light (Vodnjak svetlobe) kitajskega sodobnega umetnika in aktivista Aia Weiweija.

Posebnost novega muzeja, ki so ga zgradili po načrtih francoskega arhitekta Jeana Nouvela, je veličastna kupola, katere zunanji plašč krasi na tisoče zvezd. Vzorec, ki ga na kupoli s premerom 180 metrov ustvarjajo kovinske zvezde, v notranjosti riše svetlobni vzorec v obliki palmovih dreves.

Nouvela je, kot je navedel muzej na svoji spletni strani, navdihnila otoška lega "med peskom in morjem, senco in svetlobo". Za AFP je nedavno pojasnil, da se je pri načrtovanju poigral z idejo odprtosti puščave za morje.

Muzej so odprli v času napetih odnosov v regiji. Kot je za The New York Times pojasnil Zaki Anwar Nusseibeh z ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje, je končni cilj Združenih arabskih emiratov prestolnico predstaviti kot strpno globalno mesto, muzej pa kot most med civilizacijami.

Muzej bo za javnost vrata odprl v soboto. V prvih dneh pričakujejo okoli 5000 obiskovalcev z vsega sveta. Kot je za AFP poudaril vodja organizacije za turizem in kulturo v Abu Dabiju Mohammed Al Mubarak, bo vsak obiskovalec, ne glede na to, iz katere države prihaja, v muzeju našel nekaj, s čimer se bo poistovetil.