Svet 8.11.2017 12:54

Požlep predstavlja na newyorški rezidenci nastal Blueprint For Revolution

Ljubljana, 8. novembra - V Centru in Galeriji P74 bodo drevi odprli razstavo Marka Požlepa Blueprint For Revolution, na kateri umetnik predstavlja projekt, nastal na ameriški rezidenci, ki mu je pripadla kot dobitniku nagrade OHO. Umetnik je s kanujem obplul otok Manhattan in podvig video dokumentiral, ustvaril pa je tudi ilustracije. Razstava bo na ogled do 30. novembra.

Manhattan je zgodovinski rojstni kraj New Yorka in velja za kulturno, finančno in medijsko prestolnico sveta. Požlepova odločitev, da ga obpluje, da sklene krog okoli sveta v malem, odpira gledalcu številne interpretacije: od romantične dimenzije odkritij, novih priložnosti, do tematike osvajanja in zasedanja, preživetja, so zapisali v galeriji.

V videu je Požlep dokumentiral potovanje s panoramo rek, mostov in značilne arhitekturne krajine ter začrtal osnoven zemljevid otoka z napisom mana-hatta (otok številnih hribov). Iz te besedne zveze v jeziku prvobitnih prebivalcev otoka Lenape Indijancev izvira tudi današnje poimenovanje najgosteje naseljenega newyorškega okrožja. Umetnika so zanimali prav ti prvobitni prebivalci in zato se je zapletel v pogovor z njihovimi potomci, s kanujem pa je posnemal način potovanja, ki so ga uporabljali domorodci.

Današnji pogled na otok kaže popolnoma drugo podobo od tiste, ki je obstajala v času prihoda Evropejcev. Razkorak med realnostjo in fiktivnim pa morda najlepše izpostavlja serija Požlepovih risb. Te ilustrirajo prizore iz serije romanov Karla Maya, ki izvirajo iz njegovega domišljijskega sveta in utrjujejo romantične in rasistične motive superiornega belca. Podobe spremljajo kratkih zapisi, kot sta "this is my country" in "now I will tell you where the gold is".

Raznoliki, skoraj bi lahko rekli naključni elementi, ki jih je izbral Požlep, v procesu potovanja sestavljajo pripoved. Ta reflektira predvsem zgodovino otoka, izbris njegovih prvotnih naseljencev in njihovo današnjo pozicijo: Kdo in kaj je Indijanec? Kako vidijo lastno preteklost, sedanjost in prihodnost? Umetnik pod vprašaj postavlja pogled posameznika ter njegovo sposobnost videnja in razumevanja tega, kar ima neposredno pred očmi.

Mark Požlep (1981) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pri Hermanu Gvardjančiču in končal podiplomski študij pri Sreču Draganu. Študij je nadaljeval na programu transmedijske umetnosti na umetniški šoli Sint-Lukas v Bruslju. Predstavil se je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini ter sodeloval na več umetniških rezidencah v tujini. Je dobitnik več nagrad, med drugim študentske Prešernove nagrade, zlate ptice, nagrade Essl in nagrade skupine OHO za mladega vizualnega umetnika, ki jo je lani prejel za projekt Bolj nenavadno od raja.