Slovenija 8.11.2017 14:45

Najboljši prvenec leta je napisala Ana Schnabl

Ljubljana, 8. novembra - Dobitnica nagrade Slovenskega knjižnega sejma (SKS) za najboljši prvenec zadnjega leta je Ana Schnabl. Nagrado bo prejela za zbirko kratkih zgodb Razvezani (Beletrina). "Prvenec je drzno delo, ki lahko brezkompromisno stoji ob boku najboljši, že uveljavljeni slovenski kratkoprozni produkciji," je v utemeljitvi zapisala žirija.

Strokovno žirijo za nagrado SKS za literarni prvenec 2017 so sestavljali Maja Šučur (predsednica) ter člana Cvetka Bevc in David Bedrač. Po njihovi utemeljitvi zbirka kratke proze Razvezani Ane Schnabl "na nobeni ravni ne kaže morebitne pisateljske omahljivosti ali naivnosti, ki smo jo bralci prvencem praviloma pripravljeni odpustiti", in jo velja postaviti ob bok uveljavljeni kratkoprozni produkciji.

Pisavo Ane Schnabl "poganjajo redko videni etičnost, humanizem in empatija, hlastajoče branje njenih pripovedi pa na ključnih mestih prekinjajo le dobro umeščeni streznitveni momenti, ki pričajo o odličnem poznavanju izbrane tematike".

Kot še piše v utemeljitvi, so avtoričini junaki ljudje z družbenega obrobja, ki bi lahko dneve preživljali utapljajoč se v samopomilovanju, a se uspe pisateljici izogniti prežvečeni šabloni - njeni protagonisti ne iščejo zgolj načinov, kako bi pre-živeli, temveč kako bi vsej svoji nesreči navkljub čim bolj polnokrvno tudi živeli.

Zgodbe se napajajo iz avtoričine radovednosti in izjemne motiviranosti za previdno razkrivanje patologij sodobne družbe, zato uspe v lapidarno formo kratke proze inovativno umestiti raznorodne motive, kot so osamljenost, sram, zloraba, izgubljenost, nezaupanje in navsezadnje tudi ljubezen.

Pri upovedovanju zgodb malega človeka - pa naj bo to mati, ki zavrača novorojenca, anoreksična sestra ali oče alkoholik - si pisateljica ne privošči površnosti, temveč seže v globino človeškega značaja. Ne dovoli si pokroviteljstva, temveč tvega toplino, v najbolj resnih trenutkih pa se uspe izogniti cinizmu in stavi raje na humor.

"Razvezani so literarna mojstrovina z močno sporočilnostjo, ki bralcem prek identifikacije z literarnimi junaki omogoča tudi nov pogled na lastne - pretekle in prihodnje - odločitve, torej na lastno (raz)zavezanost življenju," je utemeljitev sklenila žirija.

Ani Schnabl bodo nagrado za najboljši prvenec podelili 23. novembra na Pisateljskem odru 33. Slovenskega knjižnega sejma. Tedaj bodo podelili tudi nagrado Radojke Vrančič za mladega prevajalca.

Lani je z najboljšim prvencem, prav tako zbirko kratkih zgodb Kam bi dala takle dan, slavila Metka Lampret.