Svet 9.11.2017 6:00

V Brasilii odprli že drugo razstavo o Plečnikovi Ljubljani

Brasilia, 9. novembra - V letu, ko obeležujemo 145 let od rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in 60 let od njegove smrti, tudi v Braziliji potekajo številne aktivnosti. Kot so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Brasilii, so v ponedeljek odprli že drugo razstavo Plečnikova Ljubljana, ki na 20 panelih predstavlja njegova najpomembnejša dela v slovenski prestolnici.

Ljubljana. Razstava Plečnikova Ljubljana. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana.
Razstava Plečnikova Ljubljana.
Foto: Bor Slana/STA

Po besedah slovenskega veleposlanika v Brasilii Alaina Briana Berganta lahko med sicer zelo različnima slovensko in brazilsko prestolnico najdemo kar nekaj vzporednic. "Vsaka ima svojega arhitekta, ki je dal pomemben pečat svojemu mestu. Kot je Plečnik zaznamoval Ljubljano, je Oscar Niemeyer zaznamoval Brasilio, ki je bila povsem na novo zgrajena leta 1960," so njegove besede povzeli na veleposlaništvu.

Razstavo Plečnikova Ljubljana, ki je na ogled na Fakulteti za arhitekturo in urbanizem Univerze v Brasilii, spremljajo strokovna predavanja slovensko-brazilske arhitektke Darje Kos Braga, ki v Braziliji živi že dve desetletji. Na državnih in zasebnih univerzah ter v drugih izobraževalnih institucijah v Brasilii prireja predavanja o Plečnikovem življenju, njegovih mojstrovinah in ustvarjanju za arhitekte, profesorje in študente, diplomatski zbor in zainteresirano javnost. Dosedanjih predavaj o Plečniku se je udeležilo okrog petsto obiskovalcev.

Prvo razstavo Plečnikova Ljubljana v Brasilii, ki je zaznamovala tudi 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Brazilijo, si je v prvi polovici oktobra na sedežu zvezne vlade Brasilie v palači Buriti ogledalo okrog 4000 obiskovalcev, na univerzi v Brasilii pa jih pričakujejo še vsaj 1000.

Pri realizaciji razstave Plečnikova Ljubljana je veleposlaništvo poleg Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in slovenskega ministrstva za kulturo sodelovalo še z vlado Federalnega okrožja Brasilie (GDF), Zvezo arhitektov in urbanistov Brazilije, Inštitutom za arhitekturo v Brasilii in različnimi univerzami.

Razstavne panele sta v portugalščino prevedli Mojca Grandovec in Barbara Juršič, Plečnikova zapuščina pa bo v Brasilli na ogled do 18. novembra. Aktivnosti v zvezi s Plečnikovim letom se bodo nadaljevale tudi prihodnje leto, ko načrtujejo razstave in strokovna predavanja v mestih Sao Paulo, Recife in Rio de Janeiro, so še napovedali na veleposlaništvu.