Svet 9.11.2017 5:00

Na festivalu v nemškem Cottbusu tekmuje tudi Cvitkovičeva Družinica

Cottbus, 9. novembra - V nemškem Cottbusu poteka 27. festival vzhodnoevropskega filma, ki bo do nedelje prikazal okrog 200 filmov iz različnih držav, od trilerjev do socialnih dram. Ti tekmujejo v treh kategorijah: celovečerni igrani, kratki in mladinski film. V prvi je zastopana tudi slovenska drama Družinica režiserja Jana Cvitkoviča.

Ljubljana. Igralec in režiser Jan Cvitkovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec in režiser Jan Cvitkovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V konkurenci celovečercev je 12 filmov iz 16 koprodukcijskih držav, njihove zgodbe pa so tako različne, da jih ni mogoče ujeti na skupno rdečo nit. Tako kot so različne zgodovina in kulture vzhodne Evrope, enako so zgodbe, ki jih pripovedujejo filmski ustvarjalci: "regionalne ali univerzalne, empatične ali abstraktne, analitične ali razburljive," piše na spletni strani festivala.

Osrednji zaplet filma Družinica se nanaša na propad idiličnega razmerja med staršema Markom in Dunjo. Razlog je pomanjkanje spoštovanja, ki ga povzroči izguba dela in finančni propad. Tekom pripovedi breme, ki ga starša ne zmoreta več nositi, vse bolj pada na ramena otrok. Družinica je zgodba, ki se v Sloveniji zgodi vsak dan, lahko pa bi se zgodila tudi kjerkoli drugje, navaja Slovenski filmski center.

Festival vzhodnoevropskega filma dobrih sto kilometrov jugovzhodno od Berlina poteka od leta 1991 in vsako leto pritegne kakšnih 20.000 obiskovalcev. Lani je v glavni kategoriji slavila drama Zoology ruskega režiserja Ivana Tverdovskega.

Cvitkovič je na tem festivalu že sodeloval leta 2015 s komedijo Šiška Deluxe, za katero je prejel tudi nagrado občinstva. Slovenska kinematografija pa je bila opažena še s koprodukcijama Zenit Daliborja Matanića in Družinski film režiserja Olma Omerzuja. Prvi je dobil nagrado za najboljši film, oba pa sta bila nagrajena tudi za najboljšega igralca oziroma igralko. Zenit je obenem prejel še nagrado združenja filmskih kritikov Fipresci za najboljši film festivala.